Schaatspeloton.nl - Nieuws - Cedric Michaud sluit af in stijl

Cedric Michaud sluit af in stijl

geplaatst zondag 26 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Cedric Michaud sluit af in stijl.

Cedric Michaud sluit af in stijl. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Utrecht hebben Cedric Michaud (A Divisie, Nefit), Elma de Vries (Dames, DSB), Jorrit Bergsma (B Divisie, ECN Azzuri Raps) en Egbert Post (Veteranen) de finalewedstrijd van de Essent Cup gewonnen. Cedric Michaud behaalde een sterke overwinning in de slotwedstrijd en bekroonde zo zijn Essent Cup eindzege met stijl.

Veteranen
In de ochtend mochten de Veteranen starten voor hun tweede landelijke wedstrijd van dit jaar. Egbert Post slaagde erin revanche te nemen op het NK waar hij genoegen moest nemen met de zesde plek. Nederlands Kampioen Arjan Bakker eindigde in de twaalfmans kopgroep als tweede en Herman Veneman kwam als derde over de streep.

B Divisie
Met de eindoverwinning beslist, en geen enkele ploeg echt in staat de wedstrijd te controleren, werd het een zeer aantrekkelijke wedstrijd in de B Divisie. In totaal zorgde verschillende aanvallen ervoor dat vijftien schaatsers een ronde voorsprong pakte op het peloton. In de finale slaagde Jorrit Bergsma (ECN Azzuri Raps) er, met dank aan de hulp van een opofferende Alain Gloor (ECN Azzuri Raps), in een tweede ronde te pakken. Precies op het moment dat ook Timo Verkaaik (Mynten Schaats en Skeeler) voor de tweede maal achterin het peloton aansloot ging hij onderuit, hij kon weer opkrabbelen en reed toch nog knap naar de tweede plek. Achter Verkaaik won Melvin van Zanten (Groenehartsport.nl) de sprint van de groep aanvallers en legde beslag op de derde plek. Daarna kon Jorrit Bergsma de overwinning gaan vieren met een laatste ereronde.
ECN Azzuri Raps kon na de wedstrijd alle hoofdprijzen in ontvangst nemen. Stephan Wielinga (ECN Azzuri Raps) won het tussensprintklassement voor Timo Verkaaik (2e) en Roger Schneider (3e, De Biester). Alain Gloor was al zeker van de eindoverwinning in de Essent Cup. Op het podium zag, de eerste buitenlandse eindwinnaar van de B Divisie, zich vergezeld door Emiel Blauw (2e, Steenbergen Fietsen) en zijn ploeggenoot Peter Nauta (3e, ECN Azzuri Raps).

A Divisie
Al vroeg in de wedstrijd slaagde negen rijders erin het peloton te dubbelen. De afscheid nemende rijders hadden hun traditionele bloemen nog nauwelijks kunnen wegleggen of de wedstrijd ontplofte. Onder de negen was ook de jarige Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) aanwezig. Voor de Fransman, die de eindoverwinning in het eindklassement al niet meer kon ontgaan, stond er niet echt meer iets op het spel. Michaud ging echter door met waar hij het hele seizoen al mee bezig was: aanvallen!
In het peloton probeerde Jan Maarten Heideman (Proteq) nog de tweede plaats in het Algemene Klassement van Ingmar Berga (DSB) nog af te snoepen. Peter Baars (Proteq) hield het peloton bij elkaar, ondanks dat de ploeg niemand in de kopgroep had zitten. De tweestrijd werd uiteindelijk twee bochten voor het einde beslist toen het duo samen onderuitging en zo geslagen was. Berga behield zo dus de tweede plek in de eindrangschikking.
Na de peloton spurt koos Bert Jan van der Veen (Time Out Sport/zwembadplein.nl) de aanval. Henk Angenent (TNT Nederland BV) slaagde erin zich bij hem aan te sluiten en het tweetal leek met bijna 100 meter voorsprong op weg naar een sprint-à-deux om de etappewinst. In de laatste ronde slaagde Cedric Michaud er met een laatste krachtinspanning in op en over het duo te gaan en het seizoen in stijl af te sluiten. Bert Jan van der Veen werd tweede, Henk Angenent moest genoegen nemen met de derde plek.
Het tussensprintklassement werd gewonnen door Lars Hoogenboom (Adformatie). Hij werd op het podium geflankeerd door Sandor Stuut (2e, PGM Bakker) en Pascal Briand (3e, POMAZ/zwembadplein.nl). De Witte Trui kon dit seizoen naar niemand anders gaan dan naar Ingmar Berga (DSB), de nummer twee van het algemene klassement kreeg op het podium gezelschap van Bob de Vries (2e, De Hypotheker) en Durk Fabriek (3e, Bouw Consulting Twente). Het ploegenklassement werd gewonnen door de formatie van Proteq. Time Out Sport/zwembadplein.nl eindigde op zeer korte afstand als tweede, Nefit HR Ketels werd derde.

Dames
De Dames legde een leuke wedstrijd op het ijs, totdat Elma de Vries (DSB) en Lieke Splinter in de aanval gingen. Geen ploeg was in staat het gecreëerde gat te dichten en het duo kon een ronde voorsprong pakken op het peloton. Elma de Vries won uiteindelijk met overmacht in de finale en verwees zo Lieke Splinter naar de tweede plek. Daniëlle Bekkering (DSB) won de pelotonspurt en eindigde zo als derde. Foske Tamar van der Wal (Subsidiecheck.nl) was wederom afwezig. De Nationaal Kampioene op de marathon behaalde in Groningen brons tijdens het NK Langebaan voor Junioren A.
Ook bij de Dames waren de klassementen al zo goed als zeker. Daniëlle Bekkering won zowel het Algemene als het Tussensprint Klassement. En beide podia werd ze geflankeerd door Elma de Vries (2e, DSB) en Jolanda Langeland (3e, Enkhuizer Almanak). In het Jongerenklassement behaalde Mariska Huisman (Frisia Financieringen) het Wit en waren ook Lucy Witteman (2e, Nefit HR Ketels) en Mischa Top (3e) op het podium te vinden.