Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten wint spektakelstuk, Maaike Verweij riant naar finale cup

Irene Schouten wint spektakelstuk, Maaike Verweij riant naar finale cup

geplaatst zaterdag 18 februari 2023 om 20:30:50 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten wint net als vorige week ook in Groningen.

Irene Schouten wint net als vorige week ook in Groningen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Maaike Verweij (Albert Heijn / Zaanlander) lijkt na de voorlaatste cupwedstrijd in Groningen de eindoverwinning in de Marathon Cup haast niet meer te kunnen ontgaan. Verweij zag in de door ploeggenote Irene Schouten (Albert Heijn / Zaanlander) gewonnen wedstrijd concurrente Esther Kiel (BDM / BTZ) uitvallen en vergroot de voorsprong naar 38,7 punten. Slechts in uitzonderlijke situaties zal de Drentse over drie weken bij de cupfinale in Leeuwarden nog achterhaald kunnen worden. De wedstrijd in Groningen eindigde na een spektakelstuk toch in een massasprint waar Schouten Marijke Groenewoud (Albert Heijn / Zaanlander) en Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) klopte.

Het was een ronden of 15 voor het einde dat het peloton overeind kwam en haast surplace over het ijs reed. De dames keken om zich heen en telde koppen. Maar 21 dames waren nog in koers. Daarvoor was het 40 ronden lang volle bak geweest in Kardinge. In misschien wel een van de mooiste koersen van het jaar stond Esther Kiel, de nummer twee van het klassement, al aan de kant.

De koers ontplofte toen een flinke kopgroep ontstond met daarin oranjepakdraagster Maaike Verweij als enige afgevaardigde van Albert Heijn / Zaanlander. Dat er vanuit het peloton op gereageerd zou worden door of Irene Schouten of de eveneens weer aanwezige Marijke Groenewoud leek haast wel een zekerheid. Uiteindelijk gingen de twee dames samen in volle snelheid. BDM / BTZ probeerde te volgen maar moesten een gat laten. Toen Schouten en Groenewoud overgestoken waren naar de kopgroep bleven zij samen met Verweij vol doorrijden terwijl erachter het peloton maar nauwelijks dichterbij kwam. Het peloton dunde zelfs uiteindelijk zo erg uit dat toen de overblijfselen aansloten en de achterblijvers uit koers waren er een minipeloton van 21 dames, dus zonder de moegestreden Kiel, over was.

In de finale probeerde Dieuwertje van Kalken (Turner) nog het peloton te verschalken met een aanval. Maar terwijl Marijke Groenewoud de sprint aantrok werd Van Kalken ingelopen. Irene Schouten maakte het in de sprint vervolgens af om zo haar 51e overwinning te behalen. Groenewoud finishte als tweede, Elsemieke van Maaren zag zich net als vorige week op plaats drie terug.

Verweij eindigde op plaats vier net naast het podium maar bouwde haar voorsprong uit tot 38,7 punten. Met standaard 35,1 punten te verdienen voor de winnares in de finale en 5 bonuspunten voor een ronde voorsprong is de eindzege voor de Drentse nog niet zeker. Zeker is wel dat het een zeer spectaculaire finale moet worden om haar de eindzege nog te doen ontglippen. Esther Kiel zal dan de wedstrijd moeten winnen met een een ronde voorsprong en Verweij zal dan niet hoger dan plaats 20 mogen eindigen. Over drie weken weten we het na de finale in Leeuwarden.