Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten pakt in Eindhoven 50e marathonzege

Irene Schouten pakt in Eindhoven 50e marathonzege

geplaatst zaterdag 11 februari 2023 om 20:10:00 op Schaatspeloton.nl

Ruim dertien jaar na haar eerste marathonzege mag Irene Schouten in Eindhoven haar vijftigste overwinning vieren.

Ruim dertien jaar na haar eerste marathonzege mag Irene Schouten in Eindhoven haar vijftigste overwinning vieren. (bron: Schaatspeloton.nl)

Voor de vijftigste keer in haar carrière heeft Irene Schouten (Albert Heijn / Zaanlander) een schaatsmarathon op kunstijs gewonnen. De kampioene rekende in de finale zelf een late kopgroep van Janneke Elzinga (PGM Bakker), Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) en Sharon Hendriks (A6.nl groot in auto's) in en won vervolgens de massasprint voor Esther Kiel en Elsemieke van Maaren (beiden BDM / BTZ). Kiel werd met haar tweede plek eindwinnaar van de Club-assistent Brabant Cup.

Het was de tweede dag van 2010 toen een pas 17-jarige Irene Schouten in de sprint grote namen als Mariska Huisman, Maria Sterk, Chris Witty en Jolanda Langeland achter haar hield en haar allereerste overwinning het marathonschaatsen haalde. Ruim 13 jaar en zeven Nederlandse marathontitels later tikt de teller van Schouten vandaag in Eindhoven de vijftig aan. Ze moest er al twee marathondeelnames op wachten maar vanavond lukte het. Schouten is pas de vierde vrouw die de mijlpaal van vijftig overwinningen behaald. Atje Keulen-Deelstra, Daniëlle Bekkering en Ineke Kooiman-van Homoet gingen haar met uiteindelijk respectievelijk 61, 59 en 52 overwinningen op een kunstijs-400-meterbaan voor. Elma de Vries en Jenita Hulzebosch-Smit met elk 40 overwinningen had Schouten al enige tijd achter haar gelaten.

De overwinningen kwam op de oudste Brabantse ijsbaan niet vanzelf. Lang bleef er geen aanval weg tot dat Laura Lorenzata (A6.nl groot in auto's) met een solo-aanval de finale opende. De reactie van Janneke Elzinga, Femke Mossinkoff en Sharon Hendriks leek momentum te hebben toen het drietal de Italiaanse overvleugelde pakten zij een ruime baan voorsprong. In het peloton was het verrassend Bouwbedrijf De Vries die de verantwoordelijkheid voor de achtervolging nam. Maar de rood-blauwe formatie dichte, mede door goed afstop werk van het PGM Bakker van Elzinga, het gat nauwelijks. Het was uiteindelijk Schouten zelf die de achtervolging moest doen op de hielen gezeten door de trein van BDM / BTZ die leken te profiteren. Toen het Schouten gelukt was het vluchtende drietal bij te halen maakte ze zelf de door ploeggenote Maaike Verweij (Albert Heijn / Zaanlander) ingezette sprint af en liet zo haar 50e overwinning optekenen.

Esther Kiel die perfect in de slipstream van Schouten leek te zitten lukte het niet daaruit te komen en de kampioene te overvleugelen. Kiel moest genoegen nemen met de tweede plaats maar behaalde daarmee wel de eindoverwinning in de Club-assistent Brabant Cup waarvoor de drie Marathon Cupwedstrijden op Brabants ijs voor meetelde. Verweij blijft draagster van het oranje leiderspak.

Bekijk ook:

Eeuwige ranglijst meeste overwinningen op een kunstijs-oval
Uitslag