Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hekman met derde Open Nederlandse titel naast Hulzebosch en Heideman

Hekman met derde Open Nederlandse titel naast Hulzebosch en Heideman

geplaatst zondag 29 januari 2023 om 11:27:10 op Schaatspeloton.nl

Gary Hekman mag voor de derde keer in zijn carrière de Open Nederlandse titel bejubelen.

Gary Hekman mag voor de derde keer in zijn carrière de Open Nederlandse titel bejubelen.

Op de Weissensee is Gary Hekman (Reggeborgh) voor de derde keer Open Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs geworden. De Kampenaar won de sprint van een tot kopgroepje uitgedund peloton voor Jordy Harink (Royal A-ware) en Luc ter Haar (Bouwselect / Bouwpartners). Uiteindelijk bleven er na 120 kilometer koers slechts een tiental rijders over die in de finale om de titel konden strijden. Voor Hekman was het de derde keer dat hij het Open NK op zijn naam schreef, daarmee evenaarde hij Erik Hulzebosch en Jan Maarten Heideman als recordkampioenen.

Het was op de Weissensee Reggeborgh dat de koers opende met een solo aanval van Max van Honschoten uitkomend voor het Talentploeg van de KNSB maar gesponsord door Reggeborgh. Van Honschoten bleef tot halverwege weg en toen hij teruggepakt was kon de wedstrijd echt beginnen. Het onderscheid werd op het 8,7 kilometer lange parcours niet van voren gemaakt. Maar steeds meer deelnemers vielen weg uit het peloton tot het bij de 100 kilometer-kaap uit nog maar veertien man bestond.

Het was uit die eerste groep dat Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) met nog 10 kilometer te rijden de aanval koos. De klassementsleider op kunstijs bouwde zijn voorsprong uit tot maximaal 10 seconden terwijl Crispijn Ariëns (Reggeborgh) met Gary Hekman op de bagagedrager het gat klein hield. Toen Den Hertog was teruggepakt was het in de sprint Hekman die het werk van Ariëns meer dan afmaakte. Met duidelijk verschil liet hij Jordy Harink en Luc ter Haar achter zich die genoegen moesten nemen met zilver en brons. Net naast het podium eindigde Stefan Wolffenbuttel (VGR-Sport / Mechan Groep) net voor zijn toekomstige ploeggenoot bij OKAY / KPMS Jeroen Janissen.

Hekman naast Hulzebosch en Heideman
Voor Hekman was het de derde keer dat hij het open NK op zijn naam schreef. Eerder won hij in 2011 en 2015 de open titelstrijd. Daarmee nestelde hij zich naast recordkampioenen Erik Hulzebosch en Jan Maarten Heideman die respectievelijk in 1990, 2001 en 2003, en 1998, 2000 en 2006 ook drie keer het rood-wit-blauw mochten aantrekken.

Bekijk ook:

Erelijst Open NK marathonschaatsen
Uitslag