Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ereplaatsen Bont-Mynten-BMC in Vikingarännet

Ereplaatsen Bont-Mynten-BMC in Vikingarännet

geplaatst maandag 20 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Het Bont-Mynten-BMC team heeft in Zweden een 2e en 3e plek behaald tijdens de Vikingarännet. De door Johan Håmås gewonnen wedstrijd van Uppsala naar Stockholm was de afsluiting van een interessante Zweedse natuurijs week. Eerder won de Nederlander Jan Aalbers in Orsa de 200 kilometer wedstrijd, Orsa200k.

Bont-Mijnten-BMC-team wint 2e en 3e plaats Vikingarännet
De Zweed Johan Håmås heeft zondag 19 februari de Vikingarännet gewonnen. Deze jaarlijkse tocht gaat over 80 km in één richting van Uppsala naar Stockholm. Hij deed over deze afstand 2.51.54. De tweede plaats was voor Bernard Bouma die de afstand aflegde in 2.56.49; derde was Gerrit Zwaan met een tijd van 2.56.50. De Zweedse deelnemers waren duidelijk in het voordeel doordat ze én op de hoogte waren waar de klûnplaatsen waren en daar ook op voorbereid waren. Johan Håmås en Christian Falck hadden bovendien hulp met aan- en uittrekken van loopschoenen.
Michel Kool die net als de nummers 2 en 3 deel uitmaakte van het Bont-Mijnten-BMC-team werd veertiende. In het totaal namen 42 wedstrijdrijders deel en zo'n 2000 toerrijders. De eerste 39 km was het ijs goed; daarna werd het duidelijk zwaarder doordat de temperatuur iets boven nul kwam. De finish was in Hasselby, een
noordelijk stadsdeel van de hoofdstad Stockholm.


Jan Aalbers wint Zweedse 200 km wedstrijd
Jan Aalbers uit Dalfsen heeft zaterdag 18 februari de Orsa200K, een 200 km wedstrijd op het Orsameer, gewonnen in het Zweedse Orsa. Hij reed de afstand in 7.47.24. Bij de dames was Coby Scholten uit Haarlem de winnaar van de 200 km in 10.32.02. De 100 km werd gewonnen door de Zweed Jorma Rynänen in 3.43.35. Op de 50 km was de Zweed Max Axelsson het snelst in 1.45.13 Het ijs op het Orsameer was op zich goed, maar door de wisselende weersomstandigheden van de afgelopen winter kwamen in het ijs meer scheuren voor, dan gebruikelijk op het 30-50 cm dikke ijs. In totaal gerekend over alle afstanden waren er dit jaar deelnemers uit België, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Nederland.


Ton Rueck tweede op 24 uurs wedstrijd in Östersund
De 66 jarige Ton Rueck heeft in Östersund de tweede plaats behaald bij de 24-uurs race op 9 en 10 februari. De wedstrijd onder de naam Vertex24 vond plaats op een renbaan met ronden van 1000 m in deze schaatsstad van Midden-Zweden. Het ijs op de baan was goed, maar liep in de bochten wat omhoog. Sneeuwval in de nacht maakte de strijd tussen de drie kanshebbers voor de ereplaatsen extra zwaar. De eerste plaats kwam in handen van Anders Buerman, derde werd Kåge Erikson, beiden uit Östersund. Ton Rueck was de enige deelnemer die het ijs in de 24 uur niet heeft verlaten. Deze wedstrijd was zijn 14e 24-uurs race. Het evenement werd voor het eerst in Zweden gehouden onder goede weersomstandigheden. Behalve de strijd om de eer in de 24-uurs race waren er diverse andere activiteiten op het ijs.

(Met dank aan Fred Geers van het Nordic Skating Center)