Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten mist slag in Thialf, eerste Rein Zwart Memorial voor Ineke Dedden

Irene Schouten mist slag in Thialf, eerste Rein Zwart Memorial voor Ineke Dedden

geplaatst zaterdag 7 januari 2023 om 20:13:36 op Schaatspeloton.nl

De eerste Rein Zwart Memorial is gewonnen door Ineke Dedden (BDM / BTZ). In de tiende cupwedstrijd klopte Dedden op de streep Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander) met wie ze in de finale uit een kopgroep van elf was ontsnapt. Klassementsleidster Maaike Verweij (Albert Heijn Zaanlander) won de sprint om de derde plaats en behield het oranje leiderspak. Nederlands Kampioene Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) miste de slag probeerde daarna nog wel de kopgroep te achterhalen maar slaagde daar niet in. Schouten was sinds 19 oktober 2019 ongeslagen in het marathonschaatsen.

Het had haar 50e overwinning kunnen zijn op kunstijs en vooraf schrijf je hem haast al op. 1176 dagen geleden was het voor het laatst dat Irene Schouten een schaatsmarathon waaraan ze deelnam niet won. Op het snelle ijs van Thialf moet je zelfs terug naar 2014 om een marathonnederlaag van Schouten te vinden. Maar vanavond gebeurde het in een levendige wedstrijd. De eerste Rein Zwart Memorial, om de vorig jaar overleden jarenlange drijvende kracht achter het marathonschaatsen in Friesland te eren, waarin de naamgever zeker likkebaardend langs de kant zou hebben gestaan.

De wedstrijd viel halverwege in een plooi die voor Schouten allerminst voordelig was. Een kopgroep van elf ontstond met daarin ploeggenotes Arianna Pruisscher en Maaike Verweij, maar ook BDM / BTZ-rijdsters Elsemieke van Maaren, Ineke Dedden en Merel Bosma. De groep met naast het vijftal ook Emma Engbers (Mastermind / Rekenservice), Nienke Smit (DGS), Laura Lorenzato (A6.nl Groot in Auto's), Janneke Elzinga (PGM Bakker), Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) en gastrijdster Sanne in 't Hof pakte snel een grote voorsprong. Schouten bleef in het peloton tot ze een tiental ronden later besloot te versnellen om alsnog de oversteek te maken. Ze kreeg daarbij Esther Kiel (BDM / BTZ) en Eline Jansen (Van Ramshorst Renault) als bescherming mee. Het peloton brak in stukken uiteen en rondenlang was er een veldslag op het ijs te zien. Schouten, met Kiel en Jansen op de bagagedrager, dichte enigszins het gat naar de kopgroep die echter ook aansloot bij het peloton. De Nederlands Kampioene liet eerst Jansen lossen voordat ze Kiel de kop opdrong. Die reed niet door in bescherming van haar ploeggenoten en daarmee was de achtervolging afgelopen. Schouten zou uiteindelijk naar de 13e plaats sprint achter de in de slotfase nog ontsnapte Luna Jonkers (DGS).

In de finale lieten ging Ineke Dedden aan en kreeg Arianna Pruisscher met haar mee. Achter hen kwam de achtervolging geen moment meer opgang al probeerde In 't Hof het met een versnelling enkele keren het gat kleiner te maken. Het was echter het tweetal met de zware last van hun ploegen op de schouders gingen sprinten om de winst. Pruisscher ging aan maar zag in het laatste rechte stuk Dedden over haar heenkomen en met de eerste Rein Zwart Memorial haar vijfde kunstijszage te behalen.

Bekijk ook:

Uitslag