Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Wedman pakt 60+-titel, Jolanda Langeland beste dame

Jan Wedman pakt 60+-titel, Jolanda Langeland beste dame

geplaatst zaterdag 7 januari 2023 om 17:32:43 op Schaatspeloton.nl

Jan Wedman wint het NK Masters 60+, Albert en Arjan Bakker zijn geklopt.

Jan Wedman wint het NK Masters 60+, Albert en Arjan Bakker zijn geklopt. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het NK marathonschaatsen masters 60+ is gewonnen door Jan Wedman. In een rommelige wedstrijd achterhaalde Wedman in de laatste meters Arjan Bakker die in de slotfase reageerde op een ontsnapping van Stan Jonkmans en daarna alleen doortrok. Ook Albert Bakker kwam op de streep nog voorbij aan Arjan Bakker en pakte het zilver. Arjan Bakker moest genoegen nemen met het brons. Jolanda Langeland stak er bij de vrouwen met kop en schouders bovenuit en kon als enige mee met de mannen. Josine Kroon pakte op een ronde achterstand zilver, Jeanette de Groot-Bron was op twee ronden achterstand goed voor brons.

Om het zacht uit te drukken was het niet de meest hoogstaande wedstrijd die in Thialf op het ijs werd gebracht. Omdat achterblijvers van de bond tot diep in de finale in de wedstrijd mochten blijven was het, zeker tot 10 ronden voor de finish toen de rijders met de grootste achterstand uit koers werden gehaald, een wedstrijd van vele snelheden. Voor een enkeling was hierbij zelfs het op grote achterstand finishen voldoende om juichend over de streep te komen alsof er een titel was gewonnen.

Aan de kop van de wedstrijd was ondertussen niemand weggekomen. Toen de bijrollen in de coulissen waren verdwenen werd er een mooie finale gereden waarin Stan Jonkmans het lont in het kruitvat stak. Met een sterke demarrage nam hij een goede voorsprong wat enkele rijders in het peloton deed reageren. Arjan Bakker leek hierbij het meest kansrijk. Hij kwam erop en erover bij Jonkmans en leek naar de titel te gaan soleren. In de laatste honderd meter werd hij echter achterhaald door Jan Wedman die daarna werkelijk kon juichen om de titel. Albert Bakker was goed voor zilver, brons was alsnog voor Arjan Bakker. Jolanda Langeland won de sprint van het peloton om de vierde plaats en kroonde zich tot kampioen bij de mastersdames.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag 60+