Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rood-wit-blauw voor Evert Hoolwerf in 50e NK marathonschaatsen

Rood-wit-blauw voor Evert Hoolwerf in 50e NK marathonschaatsen

geplaatst zondag 1 januari 2023 om 19:16:10 op Schaatspeloton.nl

Evert Hoolwerf kan het NK bejubelen, Robert Post is geklopt.

Evert Hoolwerf kan het NK bejubelen, Robert Post is geklopt.

Evert Hoolwerf (Reggeborgh) heeft in Amsterdam voor het eerst het NK marathonschaatsen gewonnen. De Eemdijkse veelwinnaar klopte in de eindsprint van een kopgroep met een ronde voorsprong Robert Post (Jumbo-Visma) en Sjoerd den Hertog (Royal A-ware). Het was op de hoofdstedelijke Jaap Edenbaan de vijftigste titelstrijd om de nationale marathonschaatstitel. De sprinters overvleugelde in de laatste bocht vluchter Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) die in de slotfase ontsnapt was. Voor Hoolwerf was het de twintigste overwinning op kunstijs.

Het wedstrijd viel in het slot een kleine veertig ronden voor het eind toen een omvangrijke kopgroep met rappe mannen het peloton dubbelde. Uittredend kampioen Jorrit Bergsma bevond zich in de kopgroep en leek dus mee te kunnen gaan strijden om de titel toen Reggeborgh, met Crispijn Ariƫns, Bart en Evert Hoolwerf ook sterk vertegenwoordigd, de wedstrijd op slot gooide om te zorgen dat er geen uitlooppoging meer succesvol zou zijn in de slotfase.

De groene ploeg slaagde erin alles bijeen te houden waarna het in de finale aan de vluchters was om het nog te proberen. Marco van der Tuin (OKAY / KPMS) was de eerste die het probeerde maar kwam niet ver, een zelfde lot was Jordy Harink (Royal A-ware) beschoren. Twee ronden voor de finish was alles weer bijeen waarna het aan Mats Stoltenborg was om de laatste aanval te plegen. Met een grote versnelling pakte Stoltenborg een gat wat kansrijk oogde. Het was Evert Hoolwerf zelf die het gat naar de vluchter dichtte en in de laatste bocht voorbij stak. Op het laatste rechte stuk hield de Eemdijker stand tegen een snel opkomende Robert Post en behaalde zo de Nederlandse titel. Achter Hoolwerf en Post was Sjoerd den Hertog goed voor brons.

Bekijk ook:

Uitslag