Schaatspeloton.nl - Nieuws - Na opvallend wedstrijdverloop toch zevende marathontitel voor Irene Schouten

Na opvallend wedstrijdverloop toch zevende marathontitel voor Irene Schouten

geplaatst zondag 1 januari 2023 om 17:22:06 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten pakt voor de zevende keer op rij de Nederlandse titel marathonschaatsen.

Irene Schouten pakt voor de zevende keer op rij de Nederlandse titel marathonschaatsen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) is voor de zevende keer op rij Nederlands Kampioen marathonschaatsen geworden. In een sprint van een door zwaar wedstrijdverloop sterk uitgedund peloton was Schouten sneller dan ploeggenote Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) en bronzenmedaillewinnares Merel Bosma (BDM / BTZ). Anders dan de uitslag doet vermoeden overheerste Schouten, die aangaf afgelopen week ziek te zijn geweest, allerminst de koers. Een sterke kopgroep van elf dames met daarin enkel Maaike Verweij van AH Zaanlander leek zelfs lange tijd op weg naar een ronde voorsprong. Uiteindelijk kwam alles toch weer bijeen en kon Schouten de titel weer opeisen.

Het was een opvallend moment halverwege de wedstrijd toen een kopgroep van elf ontstond met Janneke Elzinga (PGM Bakker), Merel Bosma, Esther Kiel (beiden BDM / BTZ), Maaike Verweij, belofte Judith Krabbenborg (Port of Amsterdam), Aveline Hijlkema (Bouwbedrijf De Vries), Brit Qualm, Sharon Hendriks (beiden A6.nl Groot in Auto's), Tessa Snoek (Mastermind / Rekenservice), Janet Beers (OCRE / Haak) en Tjilde Bennis (Turner). AH Zaanlander was hier met Verweij met maar een rijdster vertegenwoordigd en kon zeker niet op de winst rekenen bij het rondgaan van deze kopgroep. Toch leek het lang erop dat juist dit zou gaan gebeuren.

De kopgroep keek het peloton al in de rug toen Kiel die de laatste wedstrijden gewonnen had de moegestreden juist als eerste de groep laten lopen. Daarna kwam vanuit het peloton dat ondertussen haast even groot was als de kopgroep weer op gang. Het duurde ronden voor alles weer bij elkaar was en het was juist Irene Schouten die als een van de laatste aansloot bij de voorkant van de wedstrijd. Iets wat opvallend genoemd mag worden met de overmacht waar zij haar laatste marathons de laatste tijd reed. Na afloop zou duidelijk worden waar de vorm van Schouten vandaag kwam. Zij was afgelopen week ziek geweest en pas op het laatste moment besloten toch te starten.

Dit kwam voor Schouten uiteindelijk toch goed. In de massasprint toonde zich wel de snelste en pakte zo haar zevende Nederlandse titel op rij. Met haar zevenslag komt ze op gelijke hoogte met Arjan Stroetinga. Marijke Groenewoud won voor de tweede keer zilver, Merel Bosma kreeg na afloop een bronzen plak omgehangen.

Bekijk ook:

Uitslag