Schaatspeloton.nl - Nieuws - Wabe de Rooij pakt rood-wit-blauw bij aanvallende neo-wedstrijd

Wabe de Rooij pakt rood-wit-blauw bij aanvallende neo-wedstrijd

geplaatst zondag 1 januari 2023 om 15:37:18 op Schaatspeloton.nl

Wabe de Rooij klopt op de meet medevluchter Gert Wierde en is de nieuwe kampioen bij de neo-senioren.

Wabe de Rooij klopt op de meet medevluchter Gert Wierde en is de nieuwe kampioen bij de neo-senioren. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen voor neo-senioren is bij de mannen gewonnen door Wabe de Rooij (Groenehartsport.nl). De Rooij rekende in de finale af met medevluchters Gert Wierda (Royal A-ware) en Wisse Slendebroek (Omzorg) die het zilver en brons pakten. Het drietal had in een aanvallende wedstrijd waarin de wind goed huishield drie ronden voorsprong gepakt op het peloton. Remco Stam (Ormer ICT) die was bij de eerste twee ronden voorsprong mee maar moest bij de derde poging de uiteindelijke podiumgasten laten gaan.

De mannen van de toekomst brachten een prachtige wedstrijd op het ijs waarbij het weer zeker een invloed had. Het waren hierbij Remco Stam, Wisse Slendebroek en Wabe de Rooij die na een kwart wedstrijd de strijd open braken. Gert Wierda zag het gevaar en stak over vanuit het peloton naar de kop waarna het viertal rond ging. Daarna viel het geen moment echt stil en bleef er gekoerst worden. Het leidende kwartet zat overal alert bij en pakte met enkele andere rijders nog eens een ronde voorsprong.

Bij de jacht op de derde ronde werd Stam het slachtoffer. Het was Slendebroek die vanuit de groep op weg naar de derde ronde de versnelling koos, geholpen door ploeggenoot Tom Leltz aansloot bij het peloton en de andere vluchtgenoten tot achtervolgen dwong. De Rooij en Wierda slaagden erin het peloton bij te halen maar voor Stam was de vierde plaats uiteindelijk het enige wat voor hem restte. In de finale probeerde eerst De Rooij het solo en nadat hij teruggepakt was was het opnieuw de beurt aan Slendebroek om de aanval te kiezen. Wierda dichte echter het gat bij het luiden van de bel en ging daarna de sprint aan met De Rooij achter zich. Op het laatste rechte stuk werd Wierda nog overvleugde door De Rooij die met zijn derde overwinning dit seizoen het rood-wit-blauw verroverde. Zilver was voor Wierda, Slendebroek mocht voor het brons naar het podium.

Bekijk ook:

Uitslag