Schaatspeloton.nl - Nieuws - Gary Hekman legt peloton wil op in Haarlem, slaande Mats Stoltenborg pakt rood

Gary Hekman legt peloton wil op in Haarlem, slaande Mats Stoltenborg pakt rood

geplaatst zaterdag 19 november 2022 om 21:45:06 op Schaatspeloton.nl

Gary Hekman kan zijn zevenentwintigste overwinning op kunstijs bejubelen in Haarlem.

Gary Hekman kan zijn zevenentwintigste overwinning op kunstijs bejubelen in Haarlem. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Haarlem heeft Gary Hekman (Reggeborgh) de vijfde wedstrijd in de Marathon Cup op zijn naam geschreven. In een volledig door zijn ploeg gecontroleerde wedstrijd was Hekman in de pelotonsprint oppermachtig. Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) en Luc ter Haar (Bouwselect / Bouwpartners) verdeelden de overige ereplaatsen. De geschorste klassementsleider Harm Visser (Jumbo-Visma) behield het oranje leiderspak. Ploeggenoot Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) liet zich negatief zien op zijn thuisbaan door met een rode kaart van het ijs te worden gestuurd na een slaande beweging naar Bart Hoolwerf (Reggeborgh).

Het was een apart moment nog voordat de finale begon dat de wedstrijd in Haarlem een bijzondere rode kleur gaf. Tot dan toe was de wedstrijd vooral groen. Reggeborgh controleerde volop de wedstrijd en gaf geen kopgroep de ruimte. Of het nu solo-aanvallen van Beau Snellink (langebaan Jumbo-Visma) of Indra M├ędard (Sprog) was, of groepen waar ze zelf ook bij zaten. Het peloton bleef bijeen. Toen Mats Stoltenborg voor eigen publiek zelf de aanval wou kiezen met een zeer sterke versnelling zat Bart Hoolwerf meteen kort op hem. Een halve ronde nadat het tweetal het peloton achter zich hadden gelaten maakte Stoltenborg een slaande beweging naar achter wat de jury vrijwel onmiddellijk deed besluiten de rode kaart te trekken. Stoltenborg werd gesommeerd de wedstrijd te verlaten en na het vertrek van de Hoofddorper was er geen aanval meer kansrijk.

Met zeer snelle laatste ronden lanceerde Bart Hoolwerf Gary Hekman naar de winst. Op de streep kon de Kampenaar zijn zevenentwintigste overwinning op kunstijs bejubelen. Sjoerd den Hertog en Luc ter Haar mochten Hekman op het podium flankeren als de nummers twee en drie. Harm Visser blijft ook na de wedstrijd in Haarlem in het bezit van het oranje en wit. Sjoerd den Hertog komt met zijn tweede plaats tot op twee punten van Visser. Bart Hoolwerf finishte de wedstrijd als tiende en volgt op 7,9 punt en Luc ter Haar staat 8 punten achter Visser die volgende week in Hoorn weer de strijd aan zal mogen gaan.

Uiteindelijk was het rood van Mats Stoltenborg niet de enige kaart die getoond werd. Ook Robert Post (Jumbo-Visma), Daan Besteman (Okay / KPMS), Fabio Francolini en Chris Huizinga (langebaantak Jumbo-Visma) kregen een gele kaart voor duwen en trekken. Ook Jordy Harink (Royal A-ware) kreeg geel, bij hem was het voor het afsnijden van het parcours tussen de pionnen door.

Bekijk ook:

Uitslag