Schaatspeloton.nl - Nieuws - Verhaar via massasprint naar Haarlemse winst, oranje voor Verweij

Verhaar via massasprint naar Haarlemse winst, oranje voor Verweij

geplaatst zaterdag 19 november 2022 om 20:12:44 op Schaatspeloton.nl

De vijfde wedstrijd in de Marathon Cup is gewonnen door Paulien Verhaar (Bouwbedrijf de Vries). Verhaar, die vorig seizoen ook al een marathon won, was het snelste in de massasprint. Wittepakdraagster Maaike Verweij (Albert Heijn Zaanlander) werd op de streep geklopt maar nam met haar tweede plaats wel het oranje over van haar afwezige ploeggenote Irene Schouten. De Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello toonde zich als gastrijdster opvallend aanvallend en snelde in de massasprint naar de derde plaats.

In Haarlem werd opvallend de wedstrijd gekleurd door buitenlandse rijdsters. De Amerikaansen Giorgia Birkeland en Mia Kilburg-Manganello waren overgekomen van de wereldbeker in Heerenveen en stonden in de Noord-Hollandse ijs tussen de vaste marathonschaatsers en wat andere gastrijders aan de start voor de strijd over 80 ronden. Klassementsleidster Irene Schouten had de trip vanuit Friesland niet gemaakt en zou logischerwijs het oranje leiderspak gaan verliezen. Kilburg-Manganello hield zich niet koest en toonde zich regelmatig voorin de wedstrijd. Zo vormde ze met Ineke Dedden (BDM / BTZ) en Maaike Verweij een sterke kopgroep die echter niet de ruimte kreeg van de rest.

Met het rondebord naar de enkele cijfers draaiend was het een andere buitenlandse die de aanval koos. De Italiaanse Laura Lorenzato (A6.nl Groot in auot's) probeerde het eerst solo met een klein recht stuk voorsprong, Tessa Snoek (Mastermind / Rekenservice) maakte nog de oversteek maar ook gezamenlijk bleven de aanvalsters niet uit de greep van het peloton waar een sprint de winnares ging bepalen. Zonder echte overmacht was het een sprint die over de breedte van de baan uitspeelde. Paulien Verhaar was het uiteindelijk die aan de binnenkant de schaats net iets eerder over de streep drukte dan Maaike Verweij en Mia Kilburg-Manganello. Met haar tweede plaats was het Verweij die het oranje mocht overnemen van Irene Schouten.

Bekijk ook:

Uitslag