Schaatspeloton.nl - Nieuws - Peter de Vries wint in Amsterdam

Peter de Vries wint in Amsterdam

geplaatst zaterdag 11 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De 15e etappe in de Essent Cup is in Amsterdam gewonnen door Peter de Vries (A Divisie, Proteq), Daniëlle Bekkering (Dames, DSB) en Melvin van Zanten (B Divisie, Groenehartsport.nl). In de finale na een hectische wedstrijd, die enige tijd werd stil gelegd vanwege een ernstige valpartij, klopte Peter de Vries Tristan Loy (Jorritsma Bouw) en Miel Rozendaal (Time Out Sport).

Dames
De Dameswedstrijd eindigde uiteindelijk in een massasprint. Dit nadat enkele rijdsters het wel geprobeerd hadden. De meest serieuze poging was van Elma de Vries en Jenita Hulzebosch-Smit (beiden DSB) die een voorsprong van meer dan honderd meter niet konden vasthouden en zo werden teruggepakt door het peloton. In de pelotonspurt was het Daniëlle Bekkering (DSB) die de wedstrijd won. Op de tweede plek kwam Andrea Sikkema (Van der Wiel) juichend binnen nog voor Maria Sterk die derde werd.

A Divisie
De wedstrijd in het A-peloton werd al relatief vroeg beslist. Jens Zwitser (Frisia Financieringen), Joost Juffermans (TNT Nederland B.V.), Arjan Smit (Nefit HR Ketels), Tristan Loy en Arjan Stroetinga (beiden Jorritsma Bouw), Peter de Vries (Proteq) en Bob de Vries (De Hypotheker) slaagde er met nog zo'n 90 ronden te rijden in de grote groep te dubbelen. Het pak kwam daarna niet echt meer in de buurt en het achttal kon zich gaan opmaken voor de finale. Vier ronden voor het eind werd het peloton echter nog opgeschrikt door een ernstig ogende valpartij, waarin Douwe de Vries (Indische Cake) het ernstigste slachtoffer was. Hij bleef liggen na een val op het rechte stuk waarbij enkele rijders over hem heen vielen. De jury besloot onmiddellijk de wedstrijd te neutraliseren en na enige tijd te herstarten voor nog 10 ronden. Jan Maarten Heideman (Proteq) won de sprint van het peloton.
In de finale ontstond een man tegen man gevecht. Hierin wist Peter de Vries zich het sterkst te tonen en de etappezege te behalen. Op enige afstand kwam de Fransman Tristan Loy als tweede over de streep, Miel Rozendaal die het in het begin van de beslissende 10 ronden solo probeerde eindigde als derde.

B Divisie
In de B-wedstrijd regende het opnieuw aanvallen. Geen enkele slaagde er echter in weg te blijven. In de slotfase ontsnapte Peter Nauta (ECN Azzuri Raps), Melvin van Zanten (Groenehartsport.nl) en gastrijder Sicco Janmaat (Postcode Loterij). Janmaat reed door en trok op die manier de sprint aan voor de sprinters Nauta en Van Zanten. Melvin van Zanten profiteerde hier het meest van en won de wedstrijd voor Peter Nauta en Emiel Blauw (Steenbergen Fietsen) die als eerste van het teruggekomen peloton binnen kwam. Klassementsleider Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) kwam als vijfde over de streep.

Volgende week verhuist het schaatspeloton naar Finland waar op zaterdag de Alternatieve Elfstedentocht zal worden verreden.