Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bart Hoolwerf breekt in Thialf de ban voor Reggeborgh

Bart Hoolwerf breekt in Thialf de ban voor Reggeborgh

geplaatst zaterdag 5 november 2022 om 21:50:28 op Schaatspeloton.nl

Op het altijd snelle ijs van Thialf heeft Bart Hoolwerf (Reggeborgh) de derde wedstrijd in de Marathon Cup gewonnen. Met zijn overwinning pakte Hoolwerf de eerste zege voor Team Reggeborgh in het marathonschaatsen. De Eemdijker, die eerder deze week werd aangewezen om Nederland te vertegenwoordigden tijdens de wereldbeker massastart, was in een razendsnelle finale waarin hij zelf het voortouw nam oranjepakdrager Bart Swings (IKO) te snel af. Gary Hekman (Reggeborgh) maakte het podium compleet. Swings blijft met zijn tweede plaats klassementsleider.

In Heerenveen was er eigenlijk geen moment dat een aanval kans leek te gaan maken om de overwinning. De wedstrijd werd goed gecontroleerd. Was het niet door de marathonploegen van Reggeborgh en Jumbo-Visma die tevreden leken te gaan zijn met een massasprint, dan was het wel door de gastrijders van de langebaanploeg van Jumbo-Visma die met Chris Huizinga voor de sprint leken te willen rijden.

Het waren dan ook die machtsblokken die de finale vervolgens kleurden die het aanzien waard was. De langbaners van Jumbo-Visma opende de finale door het peloton op tempo te houden. Daardoor leek juist hun 'eigen' wittepakdrager Harm Visser van de marathontak enigszins van achter te komen zitten. Die werd vervolgens razendsnel naar voren gebracht door Jorrit Bergsma die zijn rood-wit-blauw in Friesland vooral dienstbaar toonde. De snelheid die dit alles opleverde bracht het peloton verbrokkeld op het ijs. Toen Visser weer voorin het peloton werd afgezet ging Bart Hoolwerf bij het luiden van de bel op volle vaart de sprint aan met ploeggenoot Gary Hekman in zijn kielzog. Hoolwerf trok door en gaf een visitekaartje af door olympisch massastartkampioen Bart Swings nu in de sprint te kloppen. Hekman eindigde achter de beide Barten als derde.

Swings behield zijn oranje leiderspak maar ziet Hoolwerf tot op drie punten naderen. Volgende week zijn beiden afwezig bij de volgende wedstrijd in Den Haag vanwege wereldbekerverplichtingen. Wittepakdrager Harm Visser en Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) lijken na een vierde en vijfde plaats in Heerenveen nu met beiden 10,1 punt achterstand op Swings de belangrijkste gegadigden om volgende week het oranje te pakken.

Bekijk ook:

Uitslag