Schaatspeloton.nl - Nieuws - Vrijbuiters SportchaletViehhofen.at willen nu winnen

Vrijbuiters SportchaletViehhofen.at willen nu winnen

geplaatst woensdag 19 oktober 2022 om 21:36:21 op Schaatspeloton.nl

Van links naar rechts: Timo Verkaaik, Wabe de Rooij, Christiaan Hoekstra, Leon Wenteler, Richard van Schie, Niels Overvoorde, Joost de Jong, Tom den Heijer

Van links naar rechts: Timo Verkaaik, Wabe de Rooij, Christiaan Hoekstra, Leon Wenteler, Richard van Schie, Niels Overvoorde, Joost de Jong, Tom den Heijer

"Vier podiumplaatsen in het afgelopen seizoen is een mooi resultaat, maar ik zou ze allemaal inwisselen voor die langverwachte zege." Zo laat ploegleider Kurt Wubben maandagavond weten bij de presentatie van topdivisieploeg SportchaletViehhofen.at en opleidingsploeg Groenehartsport.nl. In de beginjaren streefden de beide marathonploegen van hoofdsponsors SportchaletViehhofen.at, Stehmann Sport2000, PGM Bakker Vastgoed en Groenehartsport.nl vooral naar podiumplaatsen. Die belofte is in het voorbije en mooie schaatsseizoen ingelost met vier ereplaatsen in de Topdivisie. Reden waarom voor komend seizoen de ambitie is verlegd naar het grote doel om na drie jaar nu eindelijk eens op de hoogste trede van het erepodium te staan.

"We zijn er enkele keren dichtbij geweest", aldus Wubben, die zijn teams kenschetst als echte vriendenteams. "Het kunstijsseizoen duurde vorig jaar te lang voordat er resultaten waren, maar op natuurijs presteerden we in januari heel goed. We hebben dit voorseizoen heel goed getraind in Erfurt. Wanneer zich dat uitbetaalt, weten we niet. Dat kan komende zaterdag zijn in de openingswedstrijd in Amsterdam of pas over drie maanden. We zijn niet sterk genoeg om de koers te dragen, maar het is aan ons om te profiteren van de concurrentie van sterke machtsblokken en af en toe wat graantjes mee te pikken."
 
De vijf teamleden, de staf en de sponsors van Team SportchaletViehhofen.at spraken tijdens die bijeenkomst de verwachting uit dat debutant Douwe Boonstra (Nieuwkoop), sprintrevelatie Tom den Heijer (Gouda), de boomlange routinier Christiaan Hoekstra (Leiden), natuurijsspecialist Niels Overvoorde (Delfgauw) en de ervaren Timo Verkaaik (Gouda) in het komende en ongetwijfeld opwindende schaatsseizoen 2022/2023 weer zullen meedoen om de ereprijzen. 

Daarbij wordt vooral gekeken naar kopman Niels Overvoorde van de vriendenploeg. Hij werd vorig jaar derde op het NK marathonschaatsen op kunstijs in Alkmaar en tweede op het Open NK Marathon in het Zweedse Luleå. Dankzij zulke resultaten beleefde hij een doorbraak. Hij geeft toe dat zijn status in het marathonpeloton daardoor iets is veranderd. "Vooral die derde plaats op het NK op Nieuwjaarsdag live op televisie is natuurlijk opgevallen, veel mensen hebben die wedstrijd gezien. Maar van de drie podiumplaatsen was die tweede plaats op natuurijs in Zweden de belangrijkste. Natuurijs ligt mij wel, ik moet het hebben van lang achter elkaar doorrijden. Op natuurijs komt het op uithoudingsvermogen aan. Alleen de sterksten blijven over. Op kunstijs verdelen de grote ploegen de prijzen, maar daarachter kunnen wij soms profiteren en gebruik maken van de concurrentie tussen de sterkste ploegen."
 
In de samenwerkende schaatsploeg maakt Douwe Boonstra de overstap van de opleidingsploeg Groenehartsport.nl naar de Topdivisie SportchaletViehhofen.at. De Nieuwkoper geldt als een coming man met veel inhoud, die vorig jaar indruk maakte door de openingswedstrijd in de Beloftendivisie in Amsterdam met twee ronden voorsprong te winnen en als derde te eindigen in het algemeen klassement. Boonstra denkt klaar te zijn voor de overstap. "De schema's van Kurt zijn perfect", zegt hij over de aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen. "Ik heb geen idee waartoe ik in staat ben, de Topdivisie is van een heel ander niveau en het tempo ligt hoger. Ik ga ervaren wat mijn plek in het peloton zal zijn."
 
Mogelijk kan hij ook een rol vervullen als lead-out voor sprinttalent Tom den Heijer. De Gouwenaar beleefde vorig seizoen een mooi eerste jaar in de topdivisie en wist vooral de aandacht op zich te vestigen door de derde plaats op te eisen in het sprintklassement van de strijd om de Trachitol Trophy. Daarnaast werd hij dit jaar Nederlands kampioen puntenkoers in het inline skaten. "Kleine Tom den Heijer groots in punten sprokkelen", kopte schaatsen.nl afgelopen zomer. Ondanks zijn geringe lengte en zijn gewicht van 57 kilo durft hij komend seizoen best de strijd aan met andere rappe, grote en sterke mannen in het marathonpeloton. "Het gat hoeft voor mij niet zo groot te zijn als voor anderen om er tussendoor te glippen", zegt hij gevat over zijn sprintkansen komend seizoen. "Daarnaast heb ik vorig jaar meer hardheid opgedaan."
 
Ook Christiaan Hoekstra, de langste man van het marathonpeloton, beleefde vorig jaar een goed seizoen met mooie uitslagen. Het scheelde weinig of de Leidenaar had zijn eerste zege behaald. In de eerste wedstrijd op Zweeds natuurijs in Luleå finishte hij als tweede. "Dat is een hoogtepunt in mijn carrière, dat zeker. Die tweede plaats in Zweden levert mij de motivatie om er vol voor te gaan. Ik ben geen veelwinnaar, maar ik hoop er zeker een podiumplek aan vast te plakken."
 
Het kwintet wordt gecomplementeerd door Timo Verkaaik, met zijn 37 jaar de oudste schaatser in de topdivisie. De Gouwenaar geldt als vaste waarde in het team en is dus onmisbaar. Hij heeft zich voorgenomen komend seizoen "met elkaar vooral veel plezier te beleven", het kenmerk van een vriendenploeg. "Ik denk dat we zeker op natuurijs kansen zullen krijgen op een zege", zegt hij. "Lekker tussen de grote machtsblokken doorrijden, dat lijkt me wel wat. Het is machtig om daarvan onderdeel te zijn." Daarnaast heeft hij zijn hoop gevestigd op natuurijs op Nederlandse bodem. "Ik hoop dat we dit jaar weer eens lekker kunnen gaan klunen. Jongeren in het marathonpeloton hebben dat nog nooit meegemaakt. Dan merk je dat je ouder wordt. Heerlijk met 40 kilometer per uur op een dijk af schaatsen. Wat ga je doen? Remmen of springen? Ik kijk er naar uit." 

Het team SportchaletViehhofen.at werkt zeer nauw samen met de ploeg Groenehartsport.nl, die in de Beloftendivisie zal uitkomen. Ploegleider Wubben traint samen met Linda Bouwens ook de mannen van het team van Groenehartsport.nl, uitkomend in de Beloftendivisie en bestaande uit Joost de Jong, Wabe de Rooij, Richard van Schie en sprinttalent Leon Wenteler. Ook Bouwens heeft zin in het nieuwe seizoen met enkele talentvolle jongeren. "Het is een leuke groep. Ik zou zeggen: lekker aanvallen", zegt Bouwens. 
 
De sponsors van de marathonteams benadrukken dat plezier en vriendschap het fundament vormen onder de beide vriendenploegen. "Het is niet alleen een soort vriendenploeg, het is ook voor de sponsors een enorme liefhebberij. Zij zijn in de meeste gevallen zelf ook actieve schaatsers", zeggen Rob van der Valk (Hotel Ridderkerk) en Ino Stehmann (Stehmann Sport2000) namens de sponsors, waartoe behalve Sportchalet Viehhofen (ski- en fietslocatie gelegen tussen Saalbach-Hinterglemm en Zell-am-See) ook PGM Bakker Vastgoed, Van Koppen Arbeidsrecht, Watertaxi Rotterdam, Viking en Logies Rijnhoeve behoren. "Het is misschien als sponsor niet helemaal rond te rekenen, maar iedereen vindt het hartstikke leuk om deze ploegen te faciliteren", aldus Stehmann en Van der Valk.