Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dit is de kalender van het marathonschaatsen in seizoen 2022/2023

Dit is de kalender van het marathonschaatsen in seizoen 2022/2023

geplaatst woensdag 6 juli 2022 om 18:13:50 op Schaatspeloton.nl

Amsterdam opent komende winter niet alleen het seizoen, in de hoofdstad zal ook gestreden worden om de Nederlandse marathontitels

Amsterdam opent komende winter niet alleen het seizoen, in de hoofdstad zal ook gestreden worden om de Nederlandse marathontitels (bron: Schaatspeloton.nl)

De KNSB heeft de marathonschaatskalender voor het seizoen 2022/2023 bekend gemaakt. Het seizoen zal zaterdag 22 oktober beginnen met de eerste cupwedstrijd, de jubilerende 50e Jaap Eden Trofee, in Amsterdam en zaterdag 11 maart eindigen met de cupfinale in Leeuwarden. Het NK op kunstijs vindt nieuwjaarsdag plaats in Amsterdam. Er staat nog een groot vraagteken bij een vierdaagse van 15 tot en met 18 december. Mocht voor die vierdaagse geen sponsor worden gevonden dan zal zaterdag 17 december een cupwedstrijd worden verreden in Breda.

In totaal kent de cup dit jaar 13 of 14 wedstrijddagen, afhankelijk of de vierdaagse midden december gereden zal worden of dat een cupwedstrijd dan zal worden ingevoegd. De topdivisieheren- en dames rijden alle wedstrijddagen. Zowel de beloftenheren als de beloftendames zijn door het jaar over verschillende cupavonden vrij geroosterd. De beloftenheren starten niet in Heerenveen (5 november) en Tilburg (14 januari en 11 februari), op die avonden staan de beloftendames wel aan de start. De beloftendames staan dan weer niet in Enschede (29 oktober), Haarlem (19 november), Heerenveen (7 januari), Alkmaar (22 januari) en Groningen (18 februari) aan het vertrek waar de beloftenheren dan wel aan de beurt zijn.

Opvallende plek op de cupkalender die standaard op zaterdagavonden wordt verreden is de wedstrijd op zondagmiddag in Alkmaar op 22 januari. Vlak voor de Weissensee, in het weekend waar ploegen vaak al er voor kiezen om richting Oostenrijk af te reizen, vindt daar de elfde cupwedstrijd plaats. Hier is door de bond voor gekozen omdat de NOS gegarandeerd heeft dat die middag er een ruime samenvatting of liveverslag op tv zal worden uitgezonden. De natuurijs Grand Prix kent opnieuw zes wedstrijden met drie etappes op de Weissensee en drie in LuleƄ. Op de Weissensee zullen ook de Open NK verreden worden. Op donderdag 26 januari zal dit voor Masters en C-rijders zijn, zaterdag 28 januari staan de hoogste categorieƫn aan de start bij hun strijd om het rood-wit-blauw.

Bekijk ook:

Kalender 2022/2023