Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jonge Arjen van Damme maakt marathonteam Jumbo-Visma compleet

Jonge Arjen van Damme maakt marathonteam Jumbo-Visma compleet

geplaatst dinsdag 3 mei 2022 om 20:32:34 op Schaatspeloton.nl

Arjen van Damme verloor afgelopen winter in de voorlaatste wedstrijd het oranje bij de beloften en maakt nu de overstap naar de topdivisie.

Arjen van Damme verloor afgelopen winter in de voorlaatste wedstrijd het oranje bij de beloften en maakt nu de overstap naar de topdivisie. (bron: Schaatspeloton.nl)

Nadat eerder al Jorrit Bergsma de overstapt maakte van Royal A-ware / ZiuZ maakt belofte Arjen van Damme Jumbo-Visma als zesde rijder compleet. Zo maakt de ploeg vandaag in een uitgebreid bericht bekend. De 19-jarige Zeeuw die bij de voorlaatste cupwedstrijd het oranje verloor en het klassement als vijfde eindigde zal zijn debuut gaan maken op het hoogste niveau. Bergsma en Van Damme vullen in het team van ploegleider Peter de Vries de plek in van de vertrokken Bart Hoolwerf en de gestopte Ingmar Berga. Berga treedt na zijn afscheid als wedstrijdschaatser toe tot de begeleidingsstaf van Team Jumbo-Visma.

Ingmar Berga van rijder naar begeleider
Berga, die aan het eind van vorig seizoen noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan zette, is blij dat hij bij Team Jumbo-Visma de kans krijgt om zich in een nieuwe functie verder te ontwikkelen. "Toen ik in januari kenbaar had gemaakt dat ik ging stoppen, zei ik tegen Jac Orie dat ik graag iets voor de ploeg wilde doen. Vervolgens hebben we gekeken hoe we dat het beste konden invullen en daar is deze mooie functie uitgerold."

Door zijn schat aan ervaring en koersslimheid denkt de meervoudig Nederlands kampioen op kunstijs een goede toevoeging te zijn voor het team van De Vries. "Ik ben meestal recht voor m’n raap en zeg wat ik denk. Ik vind het mooi als ik de jonge jongens kan helpen om de juiste tactiek te kiezen en goede uitslagen te rijden. Topsport is supermooi, maar het gaat uiteindelijk om één ding en dat is winnen. Ik denk dat we daar zeker nog stappen in kunnen maken."

De Vries vindt het 'hartstikke goed' dat Berga betrokken blijft bij het team. "Ik ben negen jaar zijn ploegleider geweest en dit wordt het tiende jaar dat we gaan samenwerken. We kennen elkaar erg goed en ik heb er alle vertrouwen in dat we zowel elkaar als het team kunnen versterken." De staf van het marathonteam van Team Jumbo-Visma blijft met Diane Valkenburg als trainster en Bob Stoker als fysiotherapeut verder intact.

Arjen van Damme debuteert bij Jumbo-Visma
Bij de schaatsploeg vinden er wel een paar wijzigingen plaats ten opzichte van vorig seizoen. Jorrit Bergsma en Van Damme versterken de gelederen van Team Jumbo-Visma en nemen de plekken in van de naar Team Reggeborgh vetrokken Bart Hoolwerf en de gestopte Berga. Omdat Bergsma zich voornamelijk toelegt op het langebaanschaatsen en niet elke week aan de marathon zal meedoen, is Van Damme gehaald als extra rijder.

Voor de 19-jarige Zeeuw, die overkomt van Schaatsinstituut, gaat daarmee een droom in vervulling. "Dit is supermooi. Als je de kans krijgt om bij Team Jumbo-Visma te mogen schaatsen, moet je die niet laten liggen", aldus Van Damme, die vorig seizoen als vijfde eindigde in de beloftendivisie. "Het is niet iedereen gegeven om van de B’s meteen door te stromen naar één van de beste ploegen in het schaatspeloton. Ik had hier eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden."

De overstap naar Team Jumbo-Visma betekent voor Van Damme dat hij zijn ouderlijk huis in Yerseke gaat inruilen voor een woning in Heerenveen. "Ik heb thuis weleens voor de grap gezegd: als Jumbo-Visma belt, ga ik verhuizen en anders niet. Op een gegeven moment belde Peter mij en dacht ik dat er iemand een grap met me aan het uithalen was", lacht Van Damme, die ernaar uitkijkt om met zijn nieuwe collega’s te trainen. "Ik hoop veel van ze te leren en grote stappen te maken."

De Vries is blij dat Van Damme zich aan de ploeg verbonden heeft. "Arjen heeft het vorig seizoen goed gedaan in de B-divisie met een overwinning in Tilburg en een vijfde plek in het klassement. Dat zijn toch wel aspecten waar je naar kijkt", aldus de ploegleider van Team Jumbo-Visma. "Hij is erg ambitieus en ik denk dat hij genoeg kwaliteiten heeft om de komende jaren een serieuze stap te maken."

Ploeg compleet met komst Bergsma en Van Damme
Met Bergsma (36) en Van Damme (19) als nieuwkomers is de marathonploeg van Team Jumbo-Visma voor komend seizoen compleet. Samen met Mats Stoltenborg (29), Robert Post (29), Casper de Gier (26) en Harm Visser (21) vormen zij in het seizoen 2022/2023 de geel-zwarte brigade. "Ik denk dat we een hele leuke mix hebben, met vier ervaren krachten en twee jonge talenten", aldus De Vries, die denkt dat Bergsma de ploeg een extra boost geeft.

"We zijn hartstikke blij dat Jorrit onze ploeg komt versterken. Met zijn ervaring en kwaliteit is hij voor elk team een gedroomde rijder om erbij te hebben", stelt hij. "Zowel voor de twee jongere jongens als voor de andere vier is het mooi om Jorrit er af en toe bij te hebben, dat stimuleert vanuit zichzelf wel. Hij heeft de afgelopen jaren een behoorlijk palmares opgebouwd en het zou mooi zijn als we daar nog vele mooie prijzen aan toe kunnen voegen."

De marathonploeg van Team Jumbo-Visma kende een succesvol debuutseizoen met twee overwinningen in de Marathon Cup, het jongerenklassement met Harm Visser, een overwinning op het natuurijs in Noordlaren en een Grand Prix-zege in Lulea. Voor komend seizoen verwacht De Vries opnieuw mee te doen om de prijzen.

"Uiteraard gaan we ons uiterste best doen om elke wedstrijd mee te strijden voor de winst en zijn het NK kunst- en natuurijs, de vierdaagse en de natuurijsklassiekers onze absolute hoofddoelen."