Schaatspeloton.nl - Nieuws - Chris Huizinga zorgt met solo voor Groningse winst in Kardinge

Chris Huizinga zorgt met solo voor Groningse winst in Kardinge

geplaatst zaterdag 5 februari 2022 om 21:51:39 op Schaatspeloton.nl

Chris Huizinga kan onbedreigd juichen. Hij wint solo de marathon in Groningen.

Chris Huizinga kan onbedreigd juichen. Hij wint solo de marathon in Groningen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Thuisrijder Chris Huizinga (Jumbo-Visma) heeft de cupwedstrijd in Groningen op zijn naam geschreven. Langebaanschaatser Huizinga snelde in de finale weg uit een kopgroep die laat was ontstaan en soleerde naar zijn eerste overwinning in het marathonschaatsen. Harm Visser (Jumbo-Visma) won de sprint om de tweede plaats van oranjepakdrager Sjoerd den Hertog (Royal A-ware / ZiuZ). Visser nam met zijn tweede plaats het witte jongerenpak over van Daan Gelling (Bouwselect) die na een val uitviel.

Een belangrijk moment in de wedstrijd was de val van wittetruidrager Daan Gelling. De thuisrijder belande halverwege de wedstrijd in de boarding, kon ook met hulp van ploeggenoten niet meer terugkeren en miste een grote slag in het klassement. Al zal vandaag als nulresultaat volgende week aan het eind van de finale weggestreept worden. Gelling was zeker niet de enige rijder die in Kardinge de wedstrijd niet voltooide. Onder aanvoering van de grote ploegen bleef uiteindelijk maar een klein peloton over en in de slotfase brak dat ook nog eens in twee uiteen.

Jumbo-Visma was met drie marathonschaatser en Huizinga als gastrijder uit de langebaanploeg sterk vertegenwoordigd in de groep van negen die het peloton nog op een ronde zette. Het was ook die ploeg die met een poets Gary Hekman (Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk) als rappe man uitschakelde. De mannen in het geel-zwart sprongen toen het peloton in de staart werd gekeken weg uit de kopgroep en sloten snel aan. Hekman kon die sprong niet wagen en toen snel na deze actie het peloton de bel kreeg om af te sprinten begon Hekman op achterstand aan de finale.

Klassementsleider Sjoerd den Hertog moest vechten tegen een overmacht van Jumbo-Visma en kreeg de koers op zijn schouders toen Chris Huizinga solo de aanval koos. De marathoncollega's reden niet achter hun langebaanploeggenoot aan en Sjoerd den Hertog lukte het niet in zijn eentje. Huizinga bleef weg en zorgde voor een Groningse zege in Kardinga. Harm Visser won op zo'n 100 meter de sprint om de tweede plaats voor een andere Groninger Ronald Kruijer die ook naar het podium mocht.

Bekijk ook:

Uitslag