Schaatspeloton.nl - Nieuws - Paulien Verhaar al vallend naar eerste marathonwinst

Paulien Verhaar al vallend naar eerste marathonwinst

geplaatst zaterdag 5 februari 2022 om 20:23:49 op Schaatspeloton.nl

Paulien Verhaar kom samen met Elsemieke van Maaren en Iris van der Stelt ten val maar wint de Marathon Cup in Groningen.

Paulien Verhaar kom samen met Elsemieke van Maaren en Iris van der Stelt ten val maar wint de Marathon Cup in Groningen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Groningen heeft Paulien Verhaar (Bouwbedrijf De Vries) de twaalfde en voorlaatste wedstrijd in de Marathon Cup gewonnen. Dat Verhaar gewonnen had was na de finish nog allerminst zeker. In de eindsprint kwam de winnares in aanvaring met Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud) kwam ten val en nam in haar val Iris van der Stelt (Turner) mee. De jury keek naar de aankomt, zag de fotofinish geen uitsluitsel geven en wees Verhaar als winnares aan op basis van de transponderuitslag. Maaike Verweij (Zaanlander) was goed voor de tweede plaats, Van der Stelt mocht als de nummer drie naar het podium.

Met klassementsleidster Lisa van der Geest (Turner) in het noorden afwezig na een positieve coronatest was het aan de nummer twee van het klassement Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) om zoveel mogelijk in te lopen op de Zuid-Hollandse. Met een ronde voorsprong en de winst zou Dedden in Groningen zelfs het oranje weer overnemen wat ze zelf eerder dit seizoen verloor naar een eigen positieve coronatest. Op het ijs leek het echter niet Dedden maar vooral haar ploeggenoten die op jacht waren naar een ronde voorsprong. Met name Jade van der Molen toonde zich uit de blauw-zwarte ploeg aanvallend, net als de Turner-ploeg die er natuurlijk alles aangelegen was om punten voor Dedden weg te snoepen.

Een opvallend moment was er halverwege de koers toen een kansrijke kopgroep met de grotere ploegen daarin vertegenwoordigd een voorsprong pakte. Ondanks dat Anne Tauber zich in de kopgroep bevond was het juist haar Van Ramshorst Renault-ploeg die met een krachtige achtervolging het feest verstierde. Een beeld dat in Kardinge ook op andere momenten te zien was. Eenlingen of ploegen die gaten dichtreden waar je je van kon afvragen waar het voor nodig was. Zo kreeg geen enkele aanval kans en was het een massasprint die de winnares ging bepalen.

Met de massasprint was er echter nog genoeg drama om te beleven. In een spannende finish kwam Paulien Verhaar achter Maaike Verweij op de streep af. Elsemieke van Maaren raakte Verhaar echter in de slotmeters waarna Verhaar ten val kwam, Van Maaren en de vooraan sprintende Iris van der Stelt met haar meenemend. Verweij en een snel opkomende Bianca Bakker (BTZ.nl) bleven op de been maar Verhaar, Van der Stelt en Van Maaren kwamen glijdend over de streep. De jury kwam na bestuderen van de fotofinish nog niet tot een conclusie en besloot op basis van de transponderuitslag Verhaar aan te wijzen als winnares voor Verweij en Van der Stelt die als derde werd gehuldigd. Bakker had in de transponderuitslag echter op de duizendste dezelfde tijd als Van der Stelt maar stond niet op het podium. Iets wat tot protesten leidde en wat tot gevolg heeft dat op het moment van schrijven van dit artikel de uitslag nog steeds niet officieel is vastgesteld door de jury.