Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arnold Gaasenbeek stopt met wedstrijdsport

Arnold Gaasenbeek stopt met wedstrijdsport

geplaatst maandag 6 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Arnold Gaasenbeek stopt na 16 jaar als marathonschaatser.

Arnold Gaasenbeek stopt na 16 jaar als marathonschaatser. (bron: Viks Parket)

Na dit seizoen zet Arnold Gaasenbeek een punt achter de wedstrijdsport. Hij kwam 2 jaar uit bij de B rijders en maar liefst 14 jaar bij de A rijders. In die categorie schaatste hij achtereenvolgens voor Kleyn Trucks, Team Slager, Thyssen Liften en zijn huidige sponsor Viks Parket.


In zijn tweede seizoen (91/92) als B rijder vestigde hij zijn naam als marathonschaatser. Hij won de KNSB-cup, inclusief 5 cupwedstrijden. Als favoriet voor de Nationale titel moest hij alleen, na bestudering van de finishfoto, Marcel Nat voor zich dulden. Een jaar later debuteerde hij bij de grote mannen en wist toen zelfs al het podium te beklimmen bij een cup wedstrijd in Deventer. Zijn groei ging gestaag, ieder jaar wat constanter en dus hoger in het eindklassement. In de natuurijswinter van '96 was er zijn grote doorbraak. Aan het einde van de periode wist hij een klassieker te winnen, Maasland. In een eindsprint van 9 rijders, versloeg hij Angenent en Ruitenberg. Dat hij op natuurijs goed uit de voeten kon bleek een maand later in Rovaniemi, Finland. Hij werd hier achter van Kempen en Huitema derde in de Alternatieve Elfstedentocht.

De natuurijs winter van '97 ging grotendeels verloren door een blessure. Half december scheurde hij, op het werk, zijn enkelbanden. Ondanks dit kwam hij toch aan de start van de Elfstedentocht en finishte deze als 26e. Hierna was zijn enkel zo zwaar beschadigd dat het seizoen voorbij was. De seizoenen daarna bleef tegenslag hem achtervolgen o.a. de ziekte van pfeiffer en in 2000 het bevriezen van zijn 10 tenen in het Finse Kuopio. Voor amputatie werd gevreesd, maar in de winter die volgde stond hij er weer en op kunstijs zelfs beter dan ooit. Onbevangen schaatste hij naar hoge klasseringen met als hoogtepunt zijn winst in de 5e etappe van de Greenery Six en een 9e plaats in het eindklassement van de KNSB-cup.

De laatste jaren staat hij garant voor top 10 klasseringen op de langere natuurijswedstrijden. Maar ondanks dit, getuige zijn 5e plaats bij de Alternatieve Elfsteden op de Weissensee van dit jaar, staat zijn besluit om te stoppen vast. "Het is mooi geweest zo, als je zo lang meedraait in de sport heb je veel leuke en minder leuke dingen mee gemaakt. Maar ik kijk er met een goed gevoel op terug. Wat van mij niet had gehoeven was de overstap naar de klapschaats en het overkappen van ijsbanen. Maar ja, ook daar weet je op een gegeven moment mee om te gaan. Dat is nou eenmaal marathonschaatsen, aanpassen aan de omstandigheden. Waar ik naar uitkijk is gewoon weer die vrijheid om te sporten, het moeten is weg. Dus gewoon weer eens een zomervakantie zonder te trainen, geen schuldgevoel meer naar mezelf," aldus Arnold.