Schaatspeloton.nl - Nieuws - Janneke Elzinga via klassieke truc naar eerste overwinning

Janneke Elzinga via klassieke truc naar eerste overwinning

geplaatst zaterdag 29 januari 2022 om 20:14:50 op Schaatspeloton.nl

In Utrecht heeft Janneke Elzinga (PGM Bakker) haar allereerste overwinning behaald door de elfde Marathon Cupwedstrijd te winnen. De Wageningse paste met succes een klassieke marathontruc toe. Vanuit de groep met een ronde voorsprong sprintte Elzinga mee met het afsprintende peloton en gaf de opgebouwde voorsprong in de finale niet meer toe. Janneke Ensing (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe) probeerde het gat nog te overbruggen maar strandde op een twintig meter op de tweede plaats. Merel Bosma (Turner) won de sprint van de rest van de groep om de derde plaats.

De eerste wedstrijd waar weer publiek bij mocht zijn werd door de dames er een waar de toeschouwers volop konden genieten. Het regende aanvallen maar het was in tweede helft een achttal dat een goede voorsprong opbouwde. De groep bestaand uit acht eenlingen vond de samenwerking en leek kansrijk. Zaanlander zonder de olympiagangers Irene Schouten en Marijke Groenewoud maar met de toch nog rappe Elisa Dul en Maaike Verweij favoriet voor de winst reageerde te laat en kreeg het gat niet meer dicht.

PGM Bakker liet ondertussen twee dames afzakken om ploeggenote Janneke Elzinga die zich bij het achttal bevond aan een ronde voorsprong te helpen en slaagde daarin. Toen het peloton tien ronden voor het eind moest gaan afsprinten nestelde Elzinga zich in het eerste deel van de grote groep en sprintte mee. Haar medevluchters verloren haar uit het oog en nadat Elisa Dul de pelotonsprint om de negende plaats had gewonnen en het peloton uit te baan ging had Elzinga een voorsprong van zo'n 50 meter op de achtervolgers.

Janneke Ensing zag het gevaar van haar naamgenote en besloot solo in de achtervolging te gaan. Ensing naderde Elzinga rap maar bleef uiteindelijk steken. Een poging van Anne Leltz (OCRE / Haak) achter de twee Jannekes duurde lang voort maar in de voorlaatste ronde werd de Voorhoutse op de derde plek nog bijgehaald. Op dat moment was het al duidelijk dat Elzinga haar eerste overwinning zou gaan behalen. De rondenlange tweestrijd tussen Ensing en Elzinga werd in het voordeel van Elzinga beslecht. Achter Elzinga en Ensing won Merel Bosma de sprint om de derde plaats door Melissa van Pierre (SKADI) te kloppen.

Lisa van der Geest (Turner) werd in het peloton negentiende maar behield het oranje leiderspak. Janet Beers (OCRE / Haak) zag in de strijd om het witte jongerenpak de als zesde gefinishte Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) tot binnen de 10 punten naderen maar behoudt de leiding.

Bekijk ook:

Uitslag