Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aggie Walsma, Maya de Jong en Linda Halling kondigen afscheid aan

Aggie Walsma, Maya de Jong en Linda Halling kondigen afscheid aan

geplaatst zaterdag 22 januari 2022 om 15:32:14 op Schaatspeloton.nl

Aggie Walsma won dit seizoen de derde etappe in de Trachitol Trophy maar kondigt nu haar afscheid aan.

Aggie Walsma won dit seizoen de derde etappe in de Trachitol Trophy maar kondigt nu haar afscheid aan. (bron: Schaatspeloton.nl)

In de afgelopen dagen hebben drie dames uit het topdivisiepeloton aangegeven na dit seizoen te stoppen met marathonschaatsen. Aggie Walsma (SKADI) won dit seizoen op 34-jarige leeftijd haar tweede marathon en staat derde in de tussenstand van de Marathon Cup. Op Instagram geeft Walsma aan al een paar jaar tegen de keuze aan zat te hikken en nog te hopen op een mooi toetje dit seizoen. De pas 22-jarige Maya de Jong (CENNED) kwam door fysieke beperkingen dit seizoen niet in actie en besluit nu definitief te stoppen. De 25-jarige Linda Halling (Van Ramshorst Renault) bergt eveneens de schaatsen op.

"Na 12 jaar in de topdivisie is het mooi geweest. Ik zat al een paar jaar tegen deze keuze aan te hikken, maar wilde nog één jaar proberen om met een betere mindset alles eruit te halen om het zo goed af te kunnen sluiten." Kondigt Aggie Walsma, die met de derde etappe in de Trachitol Trophy dit seizoen een wedstrijd won, op Instagram haar afscheid aan. "Ik ben ontzettend blij en trots dat dat nu al is gelukt en hoop dat er nog een mooi toetje mag volgen."

Voor Maya de Jong is het het lichaam dat haar doet stoppen. "Afgelopen oktober werd ik door mijn lijf helemaal teruggeroepen en moest ik, noodgedwongen, per direct stoppen. Het ging niet meer. Alles in mij blokkeerde tijdens het sporten. Ik voelde me leeg. Er zat geen power meer in, ik kon mezelf niet meer pushen, kon zelfs niet meer verzuren. Het heeft best even geduurd voordat ik er achter was waar dit nou ineens vandaan kwam. Achteraf was het een kwestie die al heel erg lang speelde. Achteraf had mijn lijf eigenlijk ook al heel vaak signalen afgegeven, dat ik even een stapje terug had moeten doen. Allemaal achteraf... Ik had de signalen niet herkend en ging gewoon door. Tot dus dat punt afgelopen oktober." Laat de nummer twee van de Aart Koopmans Memorial van 2019 weten. "Sinds ik niet meer schaats/skeeler gaat het eigenlijk stapje voor stapje de goeie kant op. Ik kan inmiddels weer genieten van alles, van mijn werk als fysiotherapeut, van leuke dingen doen met vrienden en ook weer van het sporten. Desondanks ben ik er nog niet klaar voor om nu al te kunnen zeggen dat ik er bijvoorbeeld volgend jaar oktober weer zal staan. Vandaar de keus om er (voor nu) een punt achter te zetten." Zo laat de nog jonge De Jong een gaatje voor de toekomst open.