Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Smit en Foske Tamar van der Wal winnen in Assen

Arjan Smit en Foske Tamar van der Wal winnen in Assen

geplaatst zondag 5 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

De 13e wedstrijd in de Essent Cup is in Assen gewonnen door Arjan Smit (A Divisie, Nefit), Foske Tamar van der Wal (Dames, Subsidiecheck.nl) en Alain Gloor (B Divisie, ECN Azzuri Raps). In de A Divisie klopte Smit 10 medevluchters en verwees Cedric Michaud (Nefit) naar de tweede en Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) naar de derde plek.

Dames
In de finale probeerde afzonderlijk Jenita Hulzebosch-Smit (DSB) en Annelies Passchier (Zuidema Kranen) nog het Damespeloton te verschalken. Hier slaagde zij beiden niet. Met het begin van de laatste ronde zette nationaal kampioen Foska Tamar van der Wal (Subsidiecheck.nl) de sprint aan en gaf de koppositie niet meer af. Daniƫlle Bekkering en Elma de Vries (beiden DSB) moesten genoegen nemen met de tweede en derde plek.

A Divisie
Een zeer aanvallende wedstrijd schotelde het publiek een mooie wedstrijd voor. Zelden viel het stil, en was dat toch het geval dan was het niet voor lang. Een grote groep leek nog voor halfkoers op weg naar een ronde voorsprong. Teveel rijders konden echter nog de sprong maken naar deze kopgroep waardoor deze geen lang leven was beschoren. Op het moment van de verzorging werd de grote groep teruggepakt en direct daarop reed een tiental rijders op kousenvoeten weg uit het peloton. Goed samenwerkend kon de groep, zonder klassementtoppers, snel het peloton dubbelen.
Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) nam hier geen genoegen mee en maakte solo de sprong naar de net rond gereden kopgroep. Zeer sterk rijdend lukte het de fransman om alleen rond te gaan waardoor Nefit met twee favorieten, naast Michaud ook Arjan Smit (Nefit HR Ketels), voorin kwam. Iets wat later nog van tactisch groot belang bleek.
De eindsprint van het peloton om de twaalfde plaats, die gewonnen werd door Jan Maarten Heideman (Proteq), werd op een klassieke manier weer gebruikt als springplank voor een ontsnapping uit het peloton. Dit maal probeerde Henk Angenent (TNT Nederland B.V.) zo zijn vluchtgenoten te verschalken, iets wat niet lukte. Vervolgens probeerde Cedric Michaud het in een ontsnapping samen met Patrick Schmitz (Bouwglas Gesman-Kocomon Vastgoed). Zij bleven op kop tot in de laatste ronde waarin Arjan Smit pas op het laatste rechte stuk zijn Franse ploeggenoot naar de tweede plek verwees. Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) kwam als derde over de streep.
Door de aanwezigheid van Michaud en de afwezigheid van zijn belangrijkste concurrenten in de kopgroep sloeg de klassementsleider een nog groter gat. Ingmar Berga (DSB) staat nu op de tweede plaats met een achterstand van 67,3 punten.

B Divisie
Niemand slaagde erin een ronde te pakken in de B Divisie, toch eindigde de wedstrijd niet in een simpele massasprint. Tijdens de wedstrijd reed Stef Zwitser (Bonduelle) enige tijd solo met een voorsprong van meer dan 100 meter, de Katwijker moest zich echter gewonnen geven en viel terug tot in het peloton. Zijn aanval was zeker niet de enige op de Drentse namiddag, maar geen enkele aanval had veel succes. In de finale van de wedstrijd maakte Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) en zijn Zwitserse landgenoot Roger Schneider (De Biester) de sprong uit het peloton. Het tweetal werd niet meer teruggepakt en in de eindsprint pakte Alain Gloor de zege. Herjan van den Heuvel (vd Hoogen Tegels & San.) kwam in zijn Rood-Wit-Blauwe trui als derde over de streep.

Woensdag al gaat de Essent Cup in Groningen verder. Om 18.30 beginnen daar de Dames, gevolgd door de Heren A en B Divisies.