Schaatspeloton.nl - Nieuws - Primeur Bianca Bakker, voor het eerst in zes jaar andere winnares dan Irene Schouten in Thialf

Primeur Bianca Bakker, voor het eerst in zes jaar andere winnares dan Irene Schouten in Thialf

geplaatst zaterdag 15 januari 2022 om 20:10:38 op Schaatspeloton.nl

Bianca Bakker, en ploeggenote Lisanne Buurman, kan juichen als winnares van de negende Marathon Cup in Heerenveen.

Bianca Bakker, en ploeggenote Lisanne Buurman, kan juichen als winnares van de negende Marathon Cup in Heerenveen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Heerenveen heeft Bianca Bakker (BTZ.nl) de negende wedstrijd in de Marathon Cup gewonnen. Met haar allereerste kunstijsoverwinning was de Friezin de eerste nieuwe winnares in Thialf in zes jaar. De vandaag afwezige Irene Schouten had sinds januari 2016 alle tien de wedstrijd in Heerenveen op haar naam geschreven. Bakker was na 80 ronden het snelst in de massasprint voor Paulien Verhaar (Bouwbedrijf De Vries) en Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud). Lisa van der Geest (Turner) finishte als vierde en behield de oranje leiderstrui.

Dat er in Heerenveen aan een bijzonder lange zegereeks van Irene Schouten een einde zou komen was bij de start al bekend. Schouten die zich focust op de spelen was in Heerenveen afwezig waardoor ze na tien overwinningen op rij niet haar reeks kon voortzetten. In november 2015 was Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud) de laatste andere winnares in Thialf geweest. Dat zij de cirkel niet rond ging maken was ook al vrij snel duidelijk toen zij al na 10 ronden ten val kwam en de wedstrijd op achterstand moest staken. Daarmee was het duidelijk dat er een nieuwe winnares zou gaan komen.

De wedstrijd op het snelle Thialf ijs was er een waar geen moment een kopgroep echt kans kreeg. In de finale probeerde Anne Leltz (OCRE / Haak) solo het peloton te verschalken maar nadat het peloton eerst even stil leek te vallen was het PGM Bakker die het gat naar de Voorhoutse dichtte. Een laatste stuiptrekking van de aanvalsters was er met een poging van klassementsleidster Lisa van der Geest, Emma Engbers (Mastermind / Rekenservice / VGR) en belofte Deborah Veerman (Beyond). Ver kwam het drietal niet toen Arianna Pruisscher (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe) het gevaar zag en de sprong probeerde te wagen. De zilverenmedaillewinnares van het NK nam echter het hele peloton mee waarna een massasprint onvermijdelijke was.

In die sprint snelde Bianca Bakker naar haar allereerste overwinning op kunstijs. Eerder was de Friezin op het zee-ijs van de Bothnische Golf al eens winnares van een natuurijs Grand Prixwedstrijd. Bakker hield op de streep Paulien Verhaar en Ineke Dedden achter haar. Lisa van der Geest pakte na haar late aanval nog de vierde plaats en behield het oranje leiderspak. Janet Beers (OCRE / Haak) finishte als zevende en behield het witte jongerenpak.

Bekijk ook:

Uitslag