Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten met zesde marathontitel nu alleen recordhoudster

Irene Schouten met zesde marathontitel nu alleen recordhoudster

geplaatst zaterdag 1 januari 2022 om 17:28:34 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten mag haar zesde Nederlandse marathontitel bejubelen.

Irene Schouten mag haar zesde Nederlandse marathontitel bejubelen. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Alkmaar heeft Irene Schouten (Zaanlander) voor de zesde keer op rij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. Schouten was het snelst in de sprint van een kopgroep van tien die in een aantrekkelijk eerste helft van de wedstrijd het peloton op een ronde had gezet. De dit seizoen op het hoogste niveau debuterende Arianna Pruisscher (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe) mocht voor het zilver naar het podium, brons was voor Iris van der Stelt (Turner). Met haar zesde rood-wit-blauwe trui laat Irene Schouten nu Atje Keulen-Deelstra met vijf titels achter haar en is ze alleen recordhoudster.

Nadat de klanken van het Wilhelmus ter opening van het NK nog maar net waren uitgedoofd schoot Aveline Hijlkema (Bouwbedrijf de Vries) de titelstrijd sportief in gang met een solo aanval. Dit zou zeker niet de laatste aanval van de wedstrijd worden. Waar de aanval van Hijlkema echter gecontroleerd werd teruggehaald door de dames van Zaanlander waren andere aanvallen beter geschikt om de wedstrijd echt te laten ontploffen.

Irene Schouten zat overigens zelf in de wedstrijd geen moment stil. De topfavoriete koos regelmatig ook zelf de aanval en forceerde uiteindelijk ook zelf ontsnapping die een spectaculaire fase in de wedstrijd inluidde. Schouten kwam op kop terecht met Iris van der Stelt en Arianna Pruisscher. De uiteindelijke medaillewinnaars leken met nog 70 ronden op het bord al gevaarlijk. Iets wat Esther Kiel (Bouwbedrijf de Vries) en Loesanne van der Geest (PGM Bakker) ook leken in te zien Het tweetal probeerde over te steken maar slaagden daar niet in. Met het peloton in volle snelheid waarbij zeker achterin volop de deur open stond om schaatssters te laten afvallen. Na Kiel en Van der Geest slaagde een tweede groep er in de hectiek wel in de oversteek te maken naar het leidende trio waarmee het aantal koplopers op tien kwam.

Het tiental ging rond waarna de koers langzaam weer tot rust kwam. Die rust werd zelfs een tijdje gedwongen in acht genomen toen Anne Tauber (Van Ramshorst Renault) na een val geblesseerd bleef liggen en verzorgt moest worden. Toen het peloton, nadat Tauber geholpen kon worden, weer herstartte kwam tot de finale niemand meer weg. Femke Mossinkoff (Van Ramshorst) en Roza Blokker (PGM Bakker) probeerde Zaanlander met een solo-aanval te verschalken maar Irene Schouten kon met hulp van ploeggenote Maaike Verweij het gat overbrugbaar houden. Schouten speelde het spel in de finale slim, liet ook nog een gat vallen voor Veweij om de concurrentie in de achtervolging te dwingen. De groep kwam echter weer bij elkaar en het was daarna niet meer verrassend dat het Irene Schouten zich het snelste toonde en dat het de recordkampioene was die geflankeerd door Arianna Pruisscher en Iris van der Stelt in de rood-wit-blauwe kampioenstrui het Wilhelmus voor haar alleen gespeeld hoorde worden.

Bekijk ook:

Uitslag