Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bart Hoolwerf in Noordlaren naar winst in natuurijsprimeur

Bart Hoolwerf in Noordlaren naar winst in natuurijsprimeur

geplaatst zondag 26 december 2021 om 21:03:21 op Schaatspeloton.nl

Bart Hoolwerf

Bart Hoolwerf (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

In het Groningse Noordlaren heeft Bart Hoolwerf (Jumbo-Visma) de eerste schaatsmarathon op natuurijs gewonnen. De Eemdijker die eerder vandaag nog in actie kwam op de 5 kilometer tijdens het olympisch kwalificatietoernooi was op de 333-meterbaan het snelst van een kopgroep die laat in de koers een ronde voorsprong had gepakt. Sjoerd den Hertog (Royal A-ware / ZiuZ) eindigde achter de oppermachtige Hoolwerf als tweede, Crispijn Ariëns (Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk) legde beslag op plaats drie.

Op driekwart van de wedstrijd schoot de toch al levendige wedstrijd echt op gang. Met nog 25 ronden te rijden koos Niels Overvoorde solo de aanval. Zijn Sportchaletviehhofen.at-ploeggenoten lieten zich snel afzaken om Overvoorde aan de ronde voorsprong te helpen. Bart Hoolwerf zag het gevaar, sprong er achteraan en probeerde zo ook de oversteek te maken. Ook hij kreeg uiteindelijk hulp van zijn Jumbo-Visma-ploeggenoten. De twee ploegen werkten goed samen terwijl achter hen door het peloton het tempo werd opgevoerd. Op snelheid brak het peloton in verschillende groepjes uiteen. Een tweede groep snelde nog naar de kop van de wedstrijd en pakten net als Hoolwerf en Overvoorde een ronde voorsprong. Na het afsprinten van het peloton slaagden ook een derde en vierde groep met moegestreden rijders die tussen de kop van de koers en het peloton koersten hier nog in.

In de sprint van de zo toch nog grote kopgroep toonde Bart Hoolwerf zich oppermachtig en snelde naar de winst. Sjoerd den Hertog legde beslag op de tweede plaats, Crispijn Ariëns mocht als de nummer drie naar het podium.

Bekijk ook:

Uitslag