Schaatspeloton.nl - Nieuws - Eenling Maaike Verweij sprint naar winst eerste natuurijsmarathon

Eenling Maaike Verweij sprint naar winst eerste natuurijsmarathon

geplaatst zondag 26 december 2021 om 19:42:16 op Schaatspeloton.nl

Maaike Verweij

Maaike Verweij (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

In Noordlaren heeft Maaike Verweij (Zaanlander) de eerste marathon op natuurijs gewonnen. Verweij moest het op het Groningse natuurijs doen zonder ploeggenoten die allemaal actief zijn tijdens het olympisch kwalificatietoernooi deze week in Thialf. In de eindsprint was de 20-jarige schaatsster uit Veenhuizen sneller dan Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) en Dieuwertje van Kalken (Turner). De dames brachten op de 333-meterbaan een aantrekkelijke koers op het ijs maar geen van de aanvallen kon wegblijven.

Met name in de finale leek het even de kant van de aanvallers op te vallen. Maar ook daarin toonde de alert koersende Verweij zich voorin de strijd. Met zo'n 20 ronden op het bord brak het peloton in twee grote groepen uiteen met de beste dames voorin. Toch kwamen de twee groepen weer bij elkaar warna Lisa van der Geest (Turner) en Janneke Elzinga (PGM Bakker) de aanval kozen. Maaike Verweij, Lianna van Loon (A6.nl Groot in auto's), Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud ) en Emma Engbers (Mastermind / Rekenservice / VGR) staken over. Maar toen het kwartet aansloot viel de samenwerking stil en kwam het peloton onder aanvoering van Van Ramshorst Renault weer terug.

Team Turner controleerde vervolgens de laatste ronden van de wedstrijd. Zij rekende op de sprint van Dieuwertje van Kalken die er echter in de sprint om de winst niet aan te pas kwam. Verweij toonde haar snelheid en greep haar eerste marathonoverwinning op nationaal niveau. Ineke Dedden finishte als tweede, Van Kalken hield op plaats drie nog wel Janet Beers (OCRE / Haak) net van het podium.

Bekijk ook:

Uitslag