Schaatspeloton.nl - Nieuws - SiljansSkrinnet, een stap naar meer marathonschaatsen in Zweden

SiljansSkrinnet, een stap naar meer marathonschaatsen in Zweden

geplaatst zondag 5 februari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Terwijl op de Weissensee de Nederlandse toppers hun Alternatieve Elfstedentocht reden ging in Zweden een kleinere groep van start voor de Siljanskrinnet. Een wedstrijdtocht over meerdere afstanden die nog in de kinderschoenen staat. Peter Resar won de 100 km, Johan Cerne was het sterkst op de 50 km en Hasse Laggar won de 10 km.

Wedstrijdleider en ijsmeester Alf Björkman gaf met een vlag in de vroege ochtend van zaterdag 28 januari het startteken voor de Siljanskrinnet, een tocht over drie afstanden op de Orsasjö bij het Zweedse Orsa. Direct na de start kreeg hij een telefoontje dat een van de bochten die hij geveegd had was ondergesneeuwd. "Ik ben er eerder dan de schaatsers" riep hij en besteeg zijn veegwagen. En hij kreeg het voor elkaar. Alles bij elkaar was het een leuke dag op het ijs. De tien km lange geveegde baan had zijn begin- en eindpunt bij de camping van Orsa.
Deelnemers konden kiezen voor 10, 50 of 100 kilometer. Vooral Nederlanders kiezen voor de langste afstand. Zo waren er die 150 km reden vanaf Kungshaga hotel. Bij de Zweden was vooral een lokale ijsclub actief, Siljan skridskoklubb. Deze club wil vooral het schaatsen in de hele regio op een hoger peil brengen. Een van de toppers bij de SiljanSkrinnet was Peter Resar uit het nabijgelegen Sollerön; hij is een van de weinigen die in een team schaatst: Silan Skate Team met tien leden. Hij won de 100 km met maar liefst een uur voorsprong op nummer twee. Dat geeft wel aan dat het marathonschaatsen nog in de kinderschoenen staat in Zweden. De aanwezigheid van Nederlandse schaatsers geeft zeker een stimulans voor de Zweedse schaatsers. Zaterdag 18 februari treffen Zweedse en Nederlandse schaatsers elkaar weer op het ijs van de Orsasjö; dit keer voor een 200 km (naast de kortere afstanden).

(Met dank aan Fred Geers van het Nordic Skating Center voor het vertalen van een Zweeds artikel uit de Borlänge Tidning)