Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bart Swings zorgt in Breda voor Belgische marathonwinst

Bart Swings zorgt in Breda voor Belgische marathonwinst

geplaatst zaterdag 18 december 2021 om 21:50:05 op Schaatspeloton.nl

Bart Swings mag juichen in Breda.

Bart Swings mag juichen in Breda. (bron: Schaatspeloton.nl)

De achtste wedstrijd in de Marathon Cup is gewonnen door Bart Swings (IKO). De Belg was na 125 ronden duidelijk de snelste in de massasprint. Harm Visser en Bart Hoolwerf (Jumbo-Visma) verdeelde achter Swings de tweede en derde plaats. Halverwege de wedstrijd leek het peloton even in twee grote groepen te breken, maar het smolt weer samen. Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk controleerde vervolgens het restant maar kon het met een vijfde plaats van Crispijn Ariëns niet afmaken. Oranjepakdrager Sjoerd den Hertog (Royal A-ware / Ziuz) viel, pakte geen punten maar behield het leiderspak.

Terug van de wereldbeker stond Bart Hoolwerf in Breda pas voor de derde keer dit seizoen aan de start van een marathon. Ook Bart Swings kwam aan het vertrek. Daarmee waren twee van de drie massastartwinnaares van de wereldbeker present op het Brabantse ijs. In de slotfase liet Bart Swings een snelle voorlaatste en laatste ronde noteren die in de massastart niet misstaan had. Hij knalde weg en reed naar zijn achtste overwinning in het marathonschaatsen.

De massasprint was een afsluiting van een wedstrijd die, op enkele spannende momenten na, vooral een aangekondigde sprintersbal was. De meest enerverende fase was toen halverwege de wedstrijd het peloton in twee grote groepen uiteenviel en de nummers twee en drie van het klassement Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) en Jordy Harink (Royal A-ware / ZiuZ) de slag leken te missen. Uiteindelijk kwam de tweede groep toch terug toen het voorin stil viel.

In de finale kwam de pech naar Sjoerd den Hertog. De klassementsleider viel en was zo diep in de finale kansloos om nog aan te sluiten. Den Hertog werd op achterstand geklasseerd en scoorde geen punten. Harm Visser profiteerde van de klassementsmannen met zijn tweede plaats het meest. De rijder uit De Westereen kwam tot 11,1 punten van Den Hertog in het klassement. Harink die op plaats vier net buiten het podium eindigde staat 14 punten achter het oranje.