Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rasaanvalster Femke Mossinkoff soleert naar langverdiende eerste zege

Rasaanvalster Femke Mossinkoff soleert naar langverdiende eerste zege

geplaatst zaterdag 18 december 2021 om 20:07:04 op Schaatspeloton.nl

Femke Mossinkoff wint haar eerste marathon op het hoogste niveau.

Femke Mossinkoff wint haar eerste marathon op het hoogste niveau. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Breda heeft Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) haar eerste overwinning op het hoogste niveau behaald. De Noord-Hollandse rasaanvalster ontsnapte in de finale van de achtste Marathon Cup uit een kopgroep zeven en soleerde naar de winst. Mossinkoff kleurt als debutant dit seizoen met veel aanvallen en was al een aantal keer dicht bij haar eerste overwinning. Maaike Verweij (Zaanlander) won de sprint om de tweede plaats, Arianna Pruisscher (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe) moest genoegen nemen met de derde plaats. Lisa van der Geest (Turner) blijft klassementsleidster.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond de groep waar uiteindelijk de beslissende ontsnapping uit zou ontstaan. Negen dames pakte een halve ronde voorsprong. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud) en Loesanne van der Geest (PGM Bakker) probeerden nog over te steken maar slaagden daar niet in. Nadat Tjilde Bennis (Palet Vastgoedonderhoud) en Bianca Bakker (BTZ.nl) waren teruggevallen slaagden Femke Mossinkoff, Laura van Ramshorst (Van Ramshorst Renault), Arianna Pruisscher, Aggie Walsma (SKADI), Iris van der Stelt (Turner), Maaike Verweij en Anne Leltz (OCRE / Haak) erin het peloton op een ronde te ztten. Mossinkoff had hierbij eerst nog geprobeerd solo de oversteek te maken van de kopgroep naar het peloton maar de andere zes sloten nog aan.

Met de zeven rond kwam niemand meer weg en nadat Lianne van Loon (A6.nl Groot in Auto's) de sprint van het peloton om de achtste plaats had gewonnen begon een finale waarin Laura van Ramshorst opende. De laatste Alternatieve Elfstedentochtwinnares werd echter snel ingerekend waarna haar ploeggenote Femke Mossinkoff van achteruit de groep de beslissende aanval plaatste. In de achtervolgende groep viel het stil en Mossinkoff nam een riante voorsprong. Ze keek in het slot van de wedstrijd zelfs de groep in de rug en kon nu eindelijk haar allereerste overwinning op het hoogste niveau gaan vieren. Maaike Verweij klopte in de sprint om de tweede plaats Arianna Pruisscher.

Bekijk ook:

Uitslag