Schaatspeloton.nl - Nieuws - Harm Visser breekt in Tilburg de ban voor Jumbo-Visma

Harm Visser breekt in Tilburg de ban voor Jumbo-Visma

geplaatst zaterdag 27 november 2021 om 21:59:02 op Schaatspeloton.nl

Na vijf tweede plaatsen heeft Harm Visser in Tilburg voor de eerste overwinning van Team Jumbo-Visma in het marathonschaatsen gezorgd. De wittetruidrager uit De Westereen was het snelst van een kopgroep van tien met een ronde voorsprong. Op de meet klopte hij Jos de Vos (Royal A-ware / ZiuZ) en Jeroen Janissen (KPMS / Bouw & Techniek) die tweede en derde werden en behaalde zo zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. Sjoerd den Hertog (Royal A-ware / ZiuZ) miste de slag maar behield het oranje leiderspak.

Het was een pijnlijk en wedstrijd bepalend moment 40 ronden voor het eind. Moegestreden van een spectaculaire wedstrijd waar hij na een ronden lange jacht eindelijk toch die ronde voorsprong had gepakt strompelde en van kramp bevangen Niels Overvoorde (Sportchaletviehhofen.at) over de baan. In de bocht na de finish ging de Delfgauwenaar door zijn benen en viel hard achterover. Christiaan Hoekstra (Sportchaletviehhofen.at) die eerder zich afgebeuld had om Overvoorde een ronde voorsprong te laten pakken maar al was afgestapt snelde te hulp. Maar Overvoorde lag op een gevaarlijke plek en terwijl de EHBO lang wachtte met hulp te verlenen neutraliseerde de jury al de koers.

Daarmee viel een koers stil die een waar spektakelstuk was geweest. Verschillende groepen op jacht naar een ronde hielden de wedstrijd in zijn greep. Opvallend was hierbij dat Jumbo-Visma met drie langebaners wat extra pionnen in de strijd hadden die ze anders dan bij eerdere wedstrijden nu wel leken in te zetten om te voorkomen dat extra rijders de ronden voorsprong konden pakken. Uiteindelijk mochten twaalf rijders een ronde voorsprong optekenen, totdat Luc ter Haar terugviel en Overvoorde moegestreden door de hoeven ging. Na de herstart kwam de koers niet meer op gang totdat het peloton had afgesprint voor de elfde plaats.

In de finale was het Jordy Harink (Royal A-ware / ZiuZ) die solo in de aanval ging. Hij nam een leuke voorsprong maar Mats Stoltenborg (Team Jumbo-Visma) hield de afstand overbrugbaar in dienst van de rappe Harm Visser. Die beloonde dat vertrouwen met een snelle sprint en zijn eerste overwinning in het marathonschaatsen. Jos de Vos en Jeroen Janissen mochten als de nummers twee en drie naar het podium.

Bekijk ook:

Uitslag