Schaatspeloton.nl - Nieuws - Topdivisies marathonschaatsen mogen door, bond zoekt naar alternatief beloften

Topdivisies marathonschaatsen mogen door, bond zoekt naar alternatief beloften

geplaatst zaterdag 27 november 2021 om 11:31:42 op Schaatspeloton.nl

De KNSB heeft de definitieve bevestiging ontvangen dat de topdivisies mannen en vrouwen op de lijst met topsportcompetities staan die ook na de recente aanscherping van de coronamaatregelen door kunnen gaan. Zo laat de schaatsbond zojuist in een pushbericht naar volgers weten. Publiek is en blijft bij de wedstrijden niet welkom. De beloftendivisies hebben niet de benodigde status en kunnen dus niet als gepland doorgaan. Hiervoor is de KNSB opzoek naar een alternatief.

Met ingang van morgen (28 november) geldt in heel Nederland een soort lockdown tussen 17.00 tot 5.00 uur, die ook de amateursport stillegt. Topsporters mogen in die uren wel doorgaan met trainen en wedstrijden, weliswaar zonder publiek.

Marathonschaatsen nu ook officieel topsport
Omdat het marathonschaatsen vorig seizoen uiteindelijk niet op het lijstje topsportcompetities belandde, lag de competitie een hele winter stil. In het peloton bestond de vrees dat nu hetzelfde zou gebeuren, maar dat bleek onterecht. Marathonschaatsen staat definitief wél op de lijst van topsportcompetities, zo heeft sportkoepel NOC*NSF aan de KNSB bevestigd.

"Het is goed dat we nu zekerheid hebben en dat het marathonschaatsen de status van topsportcompetitie heeft gekregen", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. Plaatsing op de lijst betekent dat de wedstrijden op Nederlands kunstijs gewoon door kunnen gaan zoals gepland.

Na Marathon Cup-wedstrijd nummer 6 van vanavond in Tilburg staat als eerstvolgende de Trachitol Trophy op het programma, van 2 t/m 5 december. De topdivisies mannen en vrouwen zullen vier dagen, zoals gepland, om de prijzen strijden. Voor de beloftendivisies geldt dit niet, voor hen zoekt de KNSB naar een alternatief.

Oostenrijk nog onduidelijk
Willem Hut, disciplinemanager en competitieleider marathonschaatsen van de KNSB: "Dit doet recht aan de sportieve prestaties van de marathonschaatsers. En het betekent dat we bij de topdivisies het seizoen samen kunnen voortzetten zoals gepland. Voor de beloften gaan we kijken naar alternatieven."

Onduidelijkheid bestaat nog wel over de wedstrijden op buitenlands natuurijs, met name de Weissensee in Oostenrijk, vanwege de coronasituatie in dat land. Hut: "Dat houden we de komende tijd goed in de gaten."