Schaatspeloton.nl - Nieuws - Alleen 'Smitjes' gingen Van der Geest-zussen voor met geslaagde duo-ontsnapping

Alleen 'Smitjes' gingen Van der Geest-zussen voor met geslaagde duo-ontsnapping

geplaatst zondag 21 november 2021 om 22:01:35 op Schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest beloert vanaf de tweede plek haar zus Loesanne van der Geest in de tweestrijd om de winst in Hoorn. Enkel Jenita en Gretha Smit kwamen eerder in zo'n situatie.

Lisa van der Geest beloert vanaf de tweede plek haar zus Loesanne van der Geest in de tweestrijd om de winst in Hoorn. Enkel Jenita en Gretha Smit kwamen eerder in zo'n situatie. (bron: Schaatspeloton.nl)

Dat de 1-2 van zussen Lisa en Loesanne van der Geest in Hoorn bijzonder is werd gisteren langs de kant al aangevoeld. Maar hoe speciaal blijkt als vandaag naar het verleden gekeken wordt. Slechts één familie ging de zussen voor. Petra en Jolanda Grimbergen reden wel drie keer samen op een podium en ook Bob en Bart de Vries slaagden hier drie keer in, waaronder zelfs een 1-2, maar met z'n tweeën een ronde voorsprong pakken en de eerste twee plekken verdelen lukten alleen eerder Jenita en Gretha Smit. En niet een keer, maar maar liefst acht keer slaagden de 'Smitjes' hierin.

De eerste keer dat Jenita en Gretha Smit samen op een podium stonden was net als bij de Lisa en Loesanne van der Geest meteen een 1-2. Op 25 januari 1997, drie weken na de laatste Elfstedentocht waar de zussen tweede en vierde werden, legden de dames het hele peloton in Utrecht hun wil op en werden eerste en tweede. Ze deden dat echter niet met een geslaagde duo-ontsnapping en een ronde voorsprong. Dat lukten het tweetal wel op 30 oktober 1999 in Groningen. En later nog zeven keer. In het seizoen 2000/2001 stonde de Smitjes zelfs de eerste acht wedstrijden van het seizoen samen op het podium. Ook werden de Rouveense dames een keer één en twee tijdens het NK op kunstijs. In 2000 won Gretha met een ronde voorsprong het rood-wit-blauw en eindigde Jenita als eerste van het peloton als tweede.

De Vriezen, Grimbergens en het andere Smitje ook samen op het podium
Behalve de Smitjes en nu Lisa en Loesanne van der Geest eindigden ook recenter Bob en Bart de Vries eens als de nummers één en twee. De broers gingen in Alkmaar samen met Martijn van Es en Jens Zwitser rond en verdeelden de eerste twee plekken. Nog tweemaal zouden de broers samen op het podium staan. Ook Petra en Jolanda Grimbergen stonden net als de De Vries-broers drie keer samen op het podium. Daarnaast stond Jenita Smit eenmaal samen met haar andere zus Marjanne Smit op het podium en lukten het in 2020 Evert en Bart Hoolwerf.

Ruitenbergen nooit
Opvallend is te noemen dat Henri en René Ruitenberg respectievelijk 38 en 37 podiumplaatsen op kunstijs behaalde maar nooit samen op het podium stonden. René loste broer Henri in 1990 af als regelmatige podiumgast.

Zussen/Broers samen op het podium op kunstijs:
Jenita en Gretha Smit
40x samen op het podium
21x samen 1-2 (waarvan 1x op het NK)
8x met z'n tweëen samen 1 of meer ronden voorsprong en 1-2

Bob en Bart de Vries
3x samen op het podium
1x samen 1-2

Petra en Jolanda Grimbergen
3x samen op het podium

Jenita en Marjanne Smit
1x samen op het podium

Bart en Evert Hoolwerf
1x samen op het podium