Schaatspeloton.nl - Nieuws - Lisa van der Geest wint zusterstrijd om Sjoerd Huisman Bokaal

Lisa van der Geest wint zusterstrijd om Sjoerd Huisman Bokaal

geplaatst zaterdag 20 november 2021 om 20:07:48 op Schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest klopt zus Loesanne in een zusterstrijd om de Sjoerd Huisman Bokaal.

Lisa van der Geest klopt zus Loesanne in een zusterstrijd om de Sjoerd Huisman Bokaal. (bron: Schaatspeloton.nl)

In een bijzondere tweestrijd met zus Loesanne van der Geest (PGM Bakker) heeft Lisa van der Geest (Turner) de Sjoerd Huisman Bokaal gewonnen. De zussen sprongen weg uit een vroege kopgroep en pakten met hulp van hun ploeggenoten een ronde voorsprong op het peloton waar Elisa Dul (Zaanlander) de sprint om de derde plaats won. Met haar overwinning profiteerde Lisa van der Geest optimaal van de met corona afwezige Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) en pakte de oranje leiderstrui.

Zonder de vanwege een coronabesmetting in quarantaine zijnde klassementsleidster Ineke Dedden ging het peloton in Hoorn van start in de strijd om de Sjoerd Huisman Bokaal. Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van zes dames. Laura van Ramshorst (Van Ramshorst Renault), Tjilde Bennis (Palet Vastgoedonderhoud), Lisa van der Geest (Turner), Jessica Merkens (OCRE / Haak) en Loesanne van der Geest en Janneke Elzinga (PGM Bakker) zette het peloton op een halve ronde voordat een actie van Elzinga er voor zorgde dat de zussen Van der Geest gezusterlijk op kop kwamen. Elzinga hield in de groep haar benen stil en de kopgroep brak. Als snel kregen Lisa en Loesanne van der Geest gezelschap van ploeggenoten die ronden lang het tempo bepaalde. Snel werd de ronde echter niet gepakt, maar hij kwam er uiteindelijk wel.

Dit was nadat een moegestreden Merel Bosma (Turner) die zich had laten terugzakken om Lisa van der Geest te helpen nog even opzien baarde. Bosma werd door het peloton op een ronde gezet, reed eerst nog in de kop van de grote groep in de weg van de achtervolgende rijdsters en stopte na aandringen van de jury niet wat haar een gele kaart opleverde.

Nadat het peloton was afgesprint en Elisa Dul daar als derde eindigde en zo het witte jongerenpak overnam van de vanwege de wereldbeker afwezige ploeggenote Marijke Groenewoud (Zaanlander) begonnen Lisa en Loesanne van der Geest aan de zusterstrijd om de winst. Hierin toonde Lisa van der Geest zich het snelst die daarmee alweer voor de elfde keer in haar carrière als winnares op een 400 kunstijsbaan naar het podium mocht. Loesanne van der Geest haalde op plek twee pas haar eerste podiumplaats op het hoogste niveau.

In het nieuwe tussenklassement heeft Lisa van der Geest nu een voorsprong van 24,1 punten op Aggie Walsma (SKADI) die tweede staat. Loesanne van der Geest staat in de tussenstand nu derde op gelijke hoogte met Ineke Dedden die afzakte naar plaats vier.

Bekijk ook:

Uitslag