Schaatspeloton.nl - Nieuws - Schaatsmarathons gaan door zonder publiek en persoonlijke begeleiders schaatsers

Schaatsmarathons gaan door zonder publiek en persoonlijke begeleiders schaatsers

geplaatst vrijdag 12 november 2021 om 23:26:25 op Schaatspeloton.nl

Publiek is de komende wedstrijden niet meer welkom.

Publiek is de komende wedstrijden niet meer welkom. (bron: Schaatspeloton.nl)

In verband met de vandaag aangekondigde verscherpte coronamaatregelen is vanaf morgen geen publiek meer welkom bij de schaatsmarathons. Dit geldt voorlopig voor de marathon van Haarlem morgen, Hoorn volgende week, Tilburg de week daarop en de eerste drie dagen van de Trachitol Trophy in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Vorig seizoen werd de hele marathonkalender geschrapt vanwege het coronabeleid, nu kunnen de wedstrijden zelf wel verreden worden. Dit zal dan echter zijn zonder publiek, genodigden, sponsoren en de persoonlijke begeleiders van de schaatsers die in het bezit zijn van een begeleiderspas.

Naast de schaatsers zelf zijn de ploegbegleiding bestaand uit de ploegleiders en verzorgers wel welkom. De pers, jury en organisatie kunnen ook aanwezig zijn. Zij kunnen op vertoon van hun marathonseizoenkaart toegang verkrijgen. "We beseffen dat dit streng overkomt" laat de KNSB in een brief aan betrokken weten. "Maar we zien ons genoodzaakt de maatregelen van het kabinet strikt op te volgen."

Bond: “Wij zien hiervan de logica niet”
Eerder op de dag had de schaatsbond in een persbericht laten weten te schrikken van het toen nog dreigende publieksverbod bij sportwedstrijden. "Wij zien hiervan de logica niet in. Het afgelopen jaar heeft de schaatswereld bewezen uitstekend in staat te zijn om wedstrijden coronaveilig te organiseren. Natuurlijk zien wij ook dat het groeiende aantal besmettingen nieuwe maatregelen noodzakelijk maakt, maar wij denken dat deze specifieke beperking onnodig en overbodig is." zo stelt directeur-bestuurder Herman de Haan. "Het is frustrerend voor rijders, vrijwilligers en fans dat de stadions weer leeg moeten blijven. De sportwedstrijden gaan sowieso door, wat bijvoorbeeld voor onze shortttrackers van groot belang is op weg naar de Olympische Spelen van Beijing, maar wij hopen dat dit alsnog met publiek op de tribunes kan gebeuren. Daarom sluit de KNSB zich aan bij de eerdere vandaag verspreide oproep aan het kabinet van voetbalbond KNVB." Hierbij verwijzend naar een vergelijkbaar schrijven van de voetbalbond.

Druk bezochtte banen getroffen door maatregelen
Met wedstrijden in vaak druk bezochte banen als Haarlem, Hoorn en Amsterdam wordt het marathonschaatspubliek flink getroffen. Deze banen horen samen met de Friese ijsbanen tot de drukst bezochte wedstrijden van het seizoen. Sinds de terugkeer van Haarlem op de kalender enkele jaren geleden kleed de organisatie deze wedstrijd bijvoorbeeld vaak aan met een tent voor genodigden en staat de ijsbaan in de Noord-Hollandse hoofdstad vaak vol. Dit zal nu morgen anders zijn.

De wedstrijden zullen wel live gestreamd worden via schaatsen.nl/live.