Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga geëerd met gouden bondsspeld

Arjan Stroetinga geëerd met gouden bondsspeld

geplaatst zondag 7 november 2021 om 22:38:17 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga met de gouden bondsspeld.

Arjan Stroetinga met de gouden bondsspeld. (bron: Schaatspeloton.nl)

Na afloop van de derde wedstrijd in de Marathon Cup is Arjan Stroetinga door de KNSB onderscheiden met de gouden bondsspeld. De recordkampioen ontving de waarderingspeld van de schaatsbond nadat hij de prijzen aan de winnaars van de marathon in Heerenveen had uitgereikt. Stroetinga nam voorafgaande aan de wedstrijd samen met andere gestopte marathonschaatsers afscheid van het marathonpubliek. Arjan Stroetinga is na Evert van Benthem, Jan Maarten Heideman en Jan Roelof Kruithof pas de vierde schaatser die de bondsspeld ontvangt voor zijn prestaties in het marathonschaatsen.

De KNSB-waarderingsspeld in goud wordt door het bondsbestuur, met goedkeuring van de Raad van Toezicht, toegekend aan personen die zich in de actieve schaatssport of de skatesport op algemeen erkende bijzondere wijze hebben onderscheiden als sporter. Het is pas de vierde keer dat aan een schaatser de gouden bondsspeld wordt toegekend vanwege prestaties in het marathonschaatsen. Evert van Benthem (1996), Jan Maarten Heideman (2016) en Jan Roelof Kruithof (2017) gingen Stroetinga voor.

Het waarderingsteken valt normaal vooral langebaanschaatsers ten deel aangezien bij een Olympische titel of winnen van een EK- of WK-allround klassement een afscheidnemende schaatsers automatisch de speld toegekend kan krijgen. Aan sporters die in de andere disciplines van de schaatsbond (naast marathonschaatsen ook inlineskaten en kunstrijden) actief zijn geweest kan eveneens een gouden speld worden toegekend na advies van de commissie die over de waarderingsspeld gaat. Het winnen van een Elfstedentocht of het afsluiten van een lange carrière met een uitzonderlijk aantal overwinningen kan daartoe aanleiding geven. Daar heeft de bond in de persoon van Arjan Stroetinga nu toe besloten.