Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jordy Harink pakte na millimetersprint eerste winst in het marathonschaatsen

Jordy Harink pakte na millimetersprint eerste winst in het marathonschaatsen

geplaatst zaterdag 30 oktober 2021 om 21:53:10 op Schaatspeloton.nl

Jordy Harink beloert vanuit de tweede positie medefinalist Mats Stoltenborg om hem daarna in de sprint te verschalken.

Jordy Harink beloert vanuit de tweede positie medefinalist Mats Stoltenborg om hem daarna in de sprint te verschalken. (bron: Schaatspeloton.nl)

Na een surplace met Mats Stoltenborg (Team Jumbo-Visma) in de finale heeft Jordy Harink (Royal A-ware / ZiuZ) de tweede Marathon Cup gewonnen. Op de finishfoto was het verschil tussen de twee net waar te nemen. Voor de 26-jarige Harink was dit zijn allereerste overwinning in het marathonschaatsen. Stoltenborg en Harink pakte na een aanvalsrijke wedstrijd samen een ronde voorsprong en gingen met z'n tweeën de finale in. Bart Swings (IKO) won de sprint van het peloton om de derde plaats. Stoltenborg pakte met zijn tweede plaats de oranje leiderstrui.

Met Sjoerd den Hertog in het oranje en met een aantal gastrijders zoals Sven Kramer, Peter Michael en Bart Swings in de gelederen ging het peloton in Enschede van start voor een aantrekkelijke koers over 125 ronden. Het ging er snel aan toe en het lukte uiteindelijk de aanvallers om uit de greep van het peloton te komen. De belangrijkste kopgroep ontstond met daarin met Mats Stoltenborg, Jordy Harink en Crispijn Ariëns (Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk) drie belangrijke ploegen. Achter het drietal werd nog vol gekoerst. Met name Michael liet zich hier zien, maar ook Jorrit Bergsma (Royal A-ware / ZiuZ) leek niet tevreden met de samenstelling van de kopgroep. Toen Ariëns uiteindelijk afhaakte ging het echter snel met de voorsprong van Stoltenborg en Ariëns snel. Spoedig had het tweetal een ronde voorsprong.

Peter Michael probeerde ook nog een ronde voorsprong te pakken door solo uit het peloton te ontsnappen. De Nieuw-Zeelander slaagde daar na rondenlang koers echter niet in en ook Niels Overvoorde en Ronald Haasjes kwamen door controlerend werk van Jorrit Bergsma niet weg. Hierdoor gingen Stoltenborg en Harink met elkaar de finale in. Niet voordat Bart Swings de sprint van het peloton om de derde plaats had gewonnen.

In die finale bracht het finaletweetal een ware surplace op het ijs. Op een gegeven moment leek het tweetal zelfs stil te staan op het ijs. Harink nestelde zich in tweede positie en liet de kop aan Stoltenborg. Bij het luiden van de bel ging Stoltenborg de sprint aan, in de laatste bocht kwam Harink echter over de Noord-Hollander heen en in het laatste rechte stuk ontliep het duo elkaar niet. Op de meet gaven de transponders een verschil van vijfduizendste aan in het voordeel van Harink. Iets wat ook op de fotofinish werd bevestigd. Hiermee behaalde Jordy Harink zijn allereerste overwinning in het marathonschaatsen. Stoltenborg kon na afloop wel naar het podium om het oranje om de schouders gehangen te krijgen.

Bekijk ook:

Uitslag