Schaatspeloton.nl - Nieuws - Twentse marathonwinst voor Marijke Groenewoud, Ineke Dedden nieuwe cupleidster

Twentse marathonwinst voor Marijke Groenewoud, Ineke Dedden nieuwe cupleidster

geplaatst zaterdag 30 oktober 2021 om 20:10:24 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud is haar medevluchters te snel af en wint in Enschede.

Marijke Groenewoud is haar medevluchters te snel af en wint in Enschede. (bron: Schaatspeloton.nl)

Marijke Groenewoud (Zaanlander) heeft de tweede wedstrijd in de Marathon Cup gewonnen. In Enschede was de wereldkampioene massastart het snelst van een kopgroep van 18 dames die diep in de finale het peloton op een ronde zette. Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) werd achter Groenewoud voor de tweede week op rij tweede en nam het oranje leiderspak over van de afwezige Irene Schouten (Zaanlander). Lisa van der Geest (Turner) hield op de streep zus Loesanne van der Geest (PGM Bakker) net van haar eerste podiumplaats.

In Enschede ging het peloton van start zonder de winnares van de eerste wedstrijd vorige week in Amsterdam. Irene Schouten snelde in Thialf naar de Nederlandse titel op de 3 kilometer en maakte niet de oversteek naar het Twentse ijs. Daarmee werd een smaakmaakster gemist, maar het eindresultaat qua wedstrijd beeld was uiteindelijk hetzelfde. Het peloton ging in twee delen en laat in de wedstrijd ging de kopgroep van achttien dames rond. Zelfs dusdanig laat dat het peloton niet bij de gebruikelijke tien ronden voor het eind ging afsprinten maar op vijf ronden voor de finish.

In de korte finale die ontstond ging Janneke Ensing (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe) in de aanval. De Drentse, die vorige week afscheid nam van het wielrennen en deze week haar eerste schaatsmarathon van het seizoen reed, bleef tot en met de bel voor de kopgroep. Marijke Groenewoud dichtte zelf het gat naar Ensing en snelde daarna naar de winst. Ineke Dedden werd tweede. Lisa van der Geest werd derde en moest opvallend genoeg daarvoor zus Loesanne en schoonzus Iris van der Stelt (Turner) direct achter haar houden. Dedden nam het oranje over van Schouten, met haar overwinning kon Groenewoud de witte jongerentrui aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag