Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tweeëntwintig topdivisierijdsters strijden deze winter om wit

Tweeëntwintig topdivisierijdsters strijden deze winter om wit

geplaatst vrijdag 22 oktober 2021 om 18:53:32 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud won in 2019/2020 vier marathons en behaalde de eindoverwinning in het jongerenklassement.

Marijke Groenewoud won in 2019/2020 vier marathons en behaalde de eindoverwinning in het jongerenklassement. (bron: Schaatspeloton.nl)

Waar bij de heren maar zeven rijders meedoen in de strijd om het jongerenklassement zijn het er bij de dames maarliefst tweeëntwintig. Bijna een derde van alle topdivisierijdsters waren nog geen 23 jaar bij het begin van het officiële seizoen op 1 juli. Met drie rijdsters zijn PTH Groep / SchaatsshopDrenthe, TEKLAB / Bewustwinkelen.nl en Zaanlander de ploegen met de meeste jongeren. Die laatste ploeg heeft met Marijke Groenewoud en Elisa Dul twee jongeren rijdsters die op het hoogste niveau al eens een marathon hebben gewonnen. Groenewoud won in 2019/2020 het jongerenklassement, maar of de wereldkampioene massastart dit olympische seizoen een vol marathonseizoen zal draaien is nog zeer de vraag.

TD01 Marijke Groenewoud (Zaanlander)
De regerend wereldkampioene massastart behoeft geen introductie. De altijd nog maar 22-jarige Groenewoud won in het laatste seizoen voor het gemiste coronajaar de Trachitol Trophy en werd beste jongeren in het eindklassement van de cup. Won al vier keer een kunstijswedstrijd op het hoogste niveau en won op natuurijs de Aart Koopmans Memorial.

TD05 Janet Beers (OCRE / Haak)
Vierdejaars topdivisierijdster. Eindigde in 2019/2020 als zesde in het jongerenklassement. Beste prestatie een negende plaats in de topdivisie tijdens de cupwedstrijd in Tilburg in 2020.

TD06 Maya de Jong (CENNED)
Ook vierdejaars topdivisierijdster. Reed op natuurijs in 2019 al twee maal naar een podiumplaats tijdens de Grand Prixwedstrijden op de Weissensee. Op kunstijs is een zevende plaats in 2019 het beste resultaat.

TD15 Arianna Pruisscher (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe)
Won in 2019/2020 het eindklassement in bij de beloftendames door vier etappes te winnen. Was in 2017/2018 en 2018/2019 al een topdivisierijdster maar wist in die jaren geen potten te breken.

TD23 Muriël Meijer (OCRE / Haak)
Nog niet ervaren als marathonschaatsster. Komt over uit de langebaan

TD30 Evelien Vijn (Fortune Coffee)
De nog maar 19-jarige Vijn begint al aan haar derde seizoen op het hoogste niveau. De regerend Nederlands Kampioen marathonschaatsen bij de Junioren B kwam vroeg in 2019/2020 met een vierde en vijfde plaats al een aantal keer gevaarlijk dicht bij haar eerste podiumplek op het hoogste niveau. Eindigde dat seizoen als vijfde in het jongerenklassement van de cup.

TD39 Roos Markus (Mastermind / Rekenservice / VGR)
De regerend kampioen van Noord-Holland / Utrecht is derdejaars topdivisierijdster. Kwam op landelijk niveau nog niet tot een top-10-klassering maar was in 2020 wel goed voor zilver bij het NK voor Junioren A.

TD45 Bente Kerkhoff (TEKLAB / Bewustwinkelen.nl)
Klopte in 2020 Roos Markus tijdens het NK Junioren A en is dus de tweede regerend juniorenkampioen in deze lijst. Is al vierdejaars topdivisierijdster en kwam in haar debuutseizoen 2018/2019 al eens tot een podiumplaats. In Haarlem eindigde ze toen achter Manon Kamminga en Merel Bosma als derde tijdens de cupwedstrijd.

TD51 Maaike Verweij (Zaanlander)
Vierdejaars topdivisierijdster vooral ondersteunend voor haar rappe ploeggenoten actief geweest.

TD52 Paula Konijn (TEKLAB / Bewustwinkelen.nl)
Derdejaars topdivisierijdster reed nog niet in de punten tot nog toe.

TD55 Femke Mossinkoff (Van Ramshorst)
Op papier tweedejaars maar moet door het vervallen coronajaar haar debuutjaar nog beleven. Viel bij de beloften op als een aanvaller. Won op die manier ook twee marathons op dit tweede niveau. Eindigde op het natuurijs van de Weissensee met een vijftiende en zestiende plaats tussen de grote vrouwen al eens in de punten tijdens de Grand Prix.

TD60 Sara van Vliet (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe)
Op papier na Dieuwertje van Kalken de meest ervaren topdivisierijdster in deze jongerenlijst met vijf seizoenen op het hoogste niveau achter haar naam. Eindigde in 2018 op natuurijs twee keer in de top-10 maar kwam hier op kunstijs nog niet aan.

TD61 Tessa Snoek (BTZ.nl)
Vierdejaars topdivisierijdster met twee vierde plaatsen op natuurijs achter haar naam. Finishte in 2019/2020 als vierde tijdens de Alternatieve Elfstedentocht en behaalde diezelfde plaats op het zeeijs van Luleå. Was in 2019 Junioren A-kampioene maar kwam op het hoogste niveau op kunstijs nog niet tot een top-10-klassering.

TD68 Brit Qualm (Fortune Coffee)
De talentvolle Wassenaarse moet vanwege corona nog haar debuutjaar maken maar staat voor het tweede jaar op rij als topdivisierijdster op de lijst. Eindigde in 2019/2020 vier keer op het podium voor ze haar focus naar het langebaanschaatsen verschoof. Behaalde als belofte bij het laatste Junioren A-NK brons achter topdivisierijdsters Bente Kerkhoff en Roos Markus.

TD69 Sandra Dekker (A6.nl Groot in auto’s)
Op natuurijs was deze inmiddels derdejaars topdivisierijdster met een vierde en vijfde plaats in Luleå al bijna goed voor de ereplaatsen. Op kunstijs is een tiende plaats tijdens de Trachitol Trophy in Hoorn haar beste resultaat.

TD70 Paulien Verhaar (Bouwbedrijf de Vries)
Slechts sporadisch op de marathon actief geweest. Reed in 2020 naar een negende plaats op het snelle ijs van Thialf tijdens de cupwedstrijd aldaar.

TD78 Hilde Noppert (TEKLAB / Bewustwinkelen.nl)
Komt over van de beloften net als anderen moet ze als tweedejaars haar debuutjaar nog beleven. Eindigde de cup bij de beloften als derde en was tweede jongere. Reed twee keer naar een podiumplaats op dit tweede niveau.

TD83 Dieuwertje van Kalken (Turner)
De jongste in een ervaren ploeg. Begint als 22-jarige toch alweer aan haar zesde seizoen op het allerhoogste niveau. Reed bij de Flevobokaal op het inmiddels gesloten Flevonice al eens naar een vierde plaats maar kwam op een 400-meterbaan alleen in 2018 een keer tot een top-10-klassering. Werd in datzelfde jaar Nederlands Kampioen bij de junioren A.

TD84 Elisa Dul (Zaanlander)
Won in 2019 verrassend haar eerste en tot nog toe enige marathon. Begint aan haar vierde jaar als topdivisierijdster maar verkoos vaak langebaan boven marathons.

TD85 Marleen Popken (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe)
Gaat debuteren en stond voor het vorige afgelaste coronajaar nog als beloftendame op de lijst. Tussen de beloftendames viel ze tot nog toe nog niet echt op maar in de Noord-Oost Competitie wist ze al eens te winnen.

TD90 Lianne van Loon (A6.nl Groot in auto’s)
Kwam landelijk nog niet uit in het marathonschaatsen. En ook bij de regiomarathons zijn de uitslagen schaars.

TD92 Kim Talsma (Bouwbedrijf de Vries)
Won tweemaal in de Noord-Oost Competitie maar kwam landelijk nog niet in actie. Won zilver tijdens jeugd-Nks in 2016 (Junioren C) en 2018 (Junioren B).