Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hoolwerf presenteert ploeg "We hebben zoveel liefde voor de sport, dat is moeilijk om aan te zien dat het een beetje misgaat"

Hoolwerf presenteert ploeg "We hebben zoveel liefde voor de sport, dat is moeilijk om aan te zien dat het een beetje misgaat"

geplaatst donderdag 21 oktober 2021 om 09:55:42 op Schaatspeloton.nl

Het 'nieuwe' Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk werd vorige week in Eemdijk gepresenteerd.

Het 'nieuwe' Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk werd vorige week in Eemdijk gepresenteerd.

Op de thuisbasis van de nieuwe medesponsor Hoolwerf Heiwerken is vorig week schaatsteam Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk geprestenteerd. "Ik heb hier zelf nog een skeelerwedstrijd gereden", zegt trainer Roy Boeve bij de presentatie van de ploeg die komend seizoen de ijsbanen onveilig gaat maken. Een presentatie op misschien wel historische grond: midden op het bedrijf, bijna letterlijk met de voeten in de klei, een steenworp verwijderd van de Eem, waar de gebroeders Hoolwerf sr. de liefde voor het ijs ontdekten. Waar die liefde inmiddels toe leidt, werd in die volgepakte loods en onder toeziend oog van oud-Elfstedenwinnaar Henk Angenent wel duidelijk.

In een strak groen decor, met op de achtergrond een meer dan levensgrote foto van de ploeg op het zeeijs van Lulea, stond een vijftal rijders dat uitstraalde klaar te zijn voor het seizoen. Onder leiding van spreekstalmeester Jannes Mulder en voor een schaatsminnend publiek werd er met Gary Hekman, Luc ter Haar, Willem en Evert Hoolwerf en met Crispijn Ariens in een hoog tempo tal van onderwerpen afgehamerd die in de marathonsport spelen: een mogelijke VAR, wel of niet af laten zakken, de aandacht van de media voor de sport, de concurrentie voor de ploeg, het werd allemaal scherp tegen het licht gehouden. 

De grote rode draad die door alle gesprekken heen liep, was uiteindelijk een grote liefde en toewijding voor de sport waaraan de nieuwe hoofdsponsors sinds jaar en dag zijn toegewijd. 'Een begeisterde sponsor', noemde coacht Roy Boeve het bedrijf van directeuren Willem sr. en Albert. "Toen ik het hoorde dat ze mede hoofdsponsor zouden worden dacht ik in eerste instantie: dat is een béste stap. Maar het is wel gaaf, dat het bedrijf er zo achter gaat staan, dat is echt super. Ze zijn er al zo lang, dat is top."

'We stappen er gewoon in'
Het is een sfeer van pure en fanatieke liefhebbers waarin de ploeg de afgelopen jaren kon bloeien en dat is een sfeer waarin Hoolwerf Heiwerken verder wil bijdragen. Die sfeer voelen de rijders ook. Het is de sfeer van mannen die vroeger de scheidsrechters aan het eind van het seizoen bedankten met een lekkere taart. "Dat was echt de waardering voor de mensen die ook een vrije avond opofferden", zei Albert hierover. En die waardering, dat gevoel voor een sport die hun zoveel had gebracht, hielp om afgelopen zomer de stap te zetten, zo erkenden beide broers. "We hebben zoveel liefde voor de sport, dat is moeilijk om aan te zien dat het een beetje misgaat", bekende Willem sr. voor een volle zaal tegenover Jannes Mulder. "Zo'n topploeg, dat kun je eigenlijk niet laten lopen, dat vonden we gewoon jammer. Toen hebben we het er over gehad en besloten een stapje erbij te doen." Albert op zijn beurt erkende dat ze er al een tijdje over aan het nadenken waren. "En toen kwam teammanager Teun Breedijk op z’n racefiets een bakkie koffie drinken. Voordat ie thuis was hadden we hem al gebeld van jongens, hup, klaar, we stappen er gewoon in." 

Vriendschappelijke collegialiteit
Ook Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent zag wel dat de vriendschappelijke omgang een kracht is die niet te onderschatten valt. "Wat mij heel erg opviel, is de vriendschappelijke collegialiteit die bij deze ploeg zit. Dat merk je ook aan Crispijn, hoe makkelijk hij in de ploeg is opgenomen. Ik denk dat dat de kracht van deze ploeg is, dat ze het met elkaar willen doen. Je kan natuurlijk niet alles winnen, maar wel proberen alles te winnen. Op een mooie manier, zodat je de sport verkoopt. Ik denk dat deze ploeg daar absoluut voor staat."

Qua dynamiek gaat er komend seizoen wel het een en ander veranderen, zo vertrouwden de rijders Jannes en het aanwezige publiek toe. Zonder sprintkanon Bart, die wel gewoon in z'n Jumbo-outfit het podium op werd gehesen, maar natuurlijk met Crispijn Ariëns die met vier woorden het ploegethos bondig samenvatte: "Hard werken staat voorop." En natuurlijk ook met de motor van de ploeg, Willem jr., die het bedrijfsethos onverstoord voortzet als rijder van de ploeg die nu zijn achternaam draagt. "Ik ben de waterdrager in de ploeg, zeker toen we in een echte springploeg reden. We hebben nu een wat andere samenstelling gekregen, maar ik denk dat het dit seizoen wel een beetje mijn rol gaat zijn om te zorgen dat die jongens zo goed mogelijk in de finale en in de juiste kopgroep komen."
 
Hoe de ploeg er echt voor staat, weten ze pas na de eerste wedstrijd in Amsterdam op 23 oktober. Maar Gary Hekman vertrouwt er op dat het helemaal goed komt. "Het is een ouderwetse open baan. Wind en regen met een beetje pech. We trainen nu op Heerenveen, op mooi strak ijs en wat ik me herinner is dat het altijd evenomschakelen is. Het wordt met schaatsploeg Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk hoe dan ook een koers waar de liefhebbers van gaan genieten. En daarmee is voor de hoofdsponsoren de cirkel rond.