Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bert Jan van der Veen wint Alternatieve Elfstedentocht

Bert Jan van der Veen wint Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst zaterdag 28 januari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Op de Weissensee heeft Bert Jan van der Veen (midden, Time Out Sport/zwembadplein.nl) de 18e Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Na de klassieke 200km verwees hij in de sprint Casper Helling (rechts, InterCarParts.nl) naar de tweede plek.

Op de Weissensee heeft Bert Jan van der Veen (midden, Time Out Sport/zwembadplein.nl) de 18e Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Na de klassieke 200km verwees hij in de sprint Casper Helling (rechts, InterCarParts.nl) naar de tweede plek. (bron: Weissensee.nl)

Op de Weissensee heeft Bert Jan van der Veen (Time Out Sport/zwembadplein.nl) de 18e Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Na de klassieke 200km verwees hij in de sprint Casper Helling (InterCarParts.nl) naar de tweede plek, Bas van Hest (Frisia) eindigde als derde. Bij de Dames ging de overwinning naar Elma de Vries (DSB).

Heren
De wedstrijd begon om negen uur met een minuut stilte ter nagedachtenis van de toerrijder Stoffel van der Bijl die op vrijdag tijdens de toertocht aan een hartaanval was overleden. Hierna werd het peloton weggeschoten voor de traditionele 200 kilometer op de Weissensee. Na de gebruikelijke vroege aanvallen kwam een vijfmans groep aan de leiding. Arnold Gaasenbeek (Viks Parket), Bert Jan van der Veen (Time Out Sport/Zwembadplein.nl), Casper Helling (InterCarParts.nl) en Jens Zwitser en Bas van Hest (beiden Frisia Financieringen). In de finale probeerde Casper Helling dapper weg te komen waarop Bas van Hest en Bert Jan van der Veen in de achtervolging gingen. Met de finish al bijna inzicht liet Van der Veen Bas van Hest achter zich en dichte het gat naar Casper Helling. Bas van Hest lukte het niet meer het gat te dichten dus mocht het tweetal aan de leiding in een tweestrijd gaan uitmaken wie de 18e Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee op zijn naam mocht schrijven. Bert Jan van der Veen bleek hier uiteindelijk de sterkste in en won zo de prestigieuze wedstrijd. Casper Helling zag zijn sterke dag slechts beloond met de tweede plek en op 23 seconden kwam Bas van Hest als derde over de streep. Jens Zwitser eindigde op een minuut en vier seconden als vierde en tien seconden later kwam Arnold Gaasenbeek als vijfde binnen. Op ruim drie minuten kwam Ruud Borst (Proteq) als eerste van de achtervolgers op de zesde plek binnen.
Op meer dan vijf minuten van de winnaar was Koos Kortekaas (Groenehartsport.nl) op de achttiende plaatst de eerste B-rijder. In totaal reden 62 rijders de volle 200 kilometer uit.

Dames
Bij de Dames was dit aantal uitrijders een stuk lager, negen Dames reden de volledige 200 kilometer. Zoals meestal waren de Dames die het langste mee konden met het Herenpeloton de spekkopers. Maria Sterk, Mariska Huisman (Frisia Financieringen) en Elma de Vries (DSB) kwamen zo aan de kop en geen van de Dames kon verder in de koers weg komen en ook blijven. Een sprint van het drietal moest zo na 200 kilometer de winnares bepalen. Elma de Vries toonde zich hierin de snelste en won met een tel voorsprong op Maria Sterk die zo tweede werd. Mariska Huisman moest in de laatste meters negen seconden toegeven en eindigde als derde.
Op meer dan tien minuten eindigde Daniƫlle Bekkering (DSB) als vierde. Dat was mede te danken aan Jolanda Langeland (Enkhuizer Almanak) die met de finish in zicht viel waardoor zij terug geworpen werd naar de vijfde stek.