Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten en Bart Swings eindwinnaars wereldbeker massastart

Irene Schouten en Bart Swings eindwinnaars wereldbeker massastart

geplaatst zaterdag 30 januari 2021 om 18:18:51 op Schaatspeloton.nl

In Thialf hebben Jorrit Bergsma (Royal A-ware / Interfarms) en Irene Schouten (FriesBlond / ZiuZ) de tweede en laatste wereldbekermassastart gewonnen. Schouten, die in de slotfase geklopt leek na gehinderd te zijn door de Canadese Valerie Maltais en in aanvaring te zijn gekomen met de Italiaanse Francesca Lollobrigida (A6.nl Groot in Autos.nl), slaagde erin voor de tweede keer op rij te winnen en behaalde zo ook de eindwinst in de wereldbeker. Bij de mannen soleerde Bergsma naar de dagwinst. De Belg Bart Swings (IKO) die de sprint om de tweede plaats won behaalde de eindoverwinning in het wereldbekerklassement.

Bergsma ontsnapte zo’n 5 ronden voor het eind uit het peloton. De concurrentie kwam niet meer terug en de Fries won zo de tweede wereldbekerwedstrijd. Bart Swings stelde op plaats twee de eindwinst veilig terwijl Zwitser Livio Wenger met een derde plaats zich achter Bergsma naar het eindpodium in de wedstrijdcyclus reed.

Dat Schouten bij de vrouwen voor de tweede week op rij naar de overwinning zou schaatsen was een ronde voor het einde nog allerminst zeker. De Nederlandse werd ernstig gehinderd door Valerie Maltais. De Canadese landgenote van Schouten’s belangrijkste concurrente Ivanie Blondin blokkeerde Schouten en kreeg daarvoor uiteindelijk een diskwalificatie toegekend door de jury. Een diskwalificatie was er ook voor Francesca Lollobrigida. De Italiaanse kwam eveneens in aanvaring met Schouten en mocht ondanks achter Schouten en Blondin als derde te zijn gefinisht niet naar het podium. Lollobrigida’s derde plek werd overgenomen door de Russin Elizaveta Golubeva.