Schaatspeloton.nl - Nieuws - Prijs Marathonschaatsers van het Jaar voor Gary Hekman en Manon Kamminga

Prijs Marathonschaatsers van het Jaar voor Gary Hekman en Manon Kamminga

geplaatst zaterdag 26 december 2020 om 14:46:33 op Schaatspeloton.nl

Prijs Marathonschaatsers van het Jaar voor Gary Hekman en Manon Kamminga

Prijs Marathonschaatsers van het Jaar voor Gary Hekman en Manon Kamminga (bron: Neeke Wassenbergh-Smit (TIMSimaging.nl))

Gary Hekman en Manon Kamminga zijn donderdag onderscheiden als Marathonschaatser en -schaatsster van het seizoen 2019/2020. Het koppel kregen hun afzonderlijke prijzen bij verrassing overhandigd door Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB. Hij wachtte het duo op na een fietstraining in de omgeving van hun woonplaats Kampen. Eigenlijk zouden de bronzen beelden, ontworpen door kunstenaar Gerrit van Emous, in oktober bij aanvang het nieuwe seizoen zijn uitgereikt. Vanwege de coronapandemie wacht het marathonpeloton echter nog steeds op zijn eerste wedstrijd van 2020/2021. Alle hoop is nu gevestigd op een positief besluit van het ministerie van VWS, medio januari.

Intussen trainen Hekman en Kamminga, net als alle andere rijders van het peloton, keihard om om klaar te zijn voor een seizoenstart. Veel trainingsuren brengen ze door op de fiets. Niet zelden trekken ze er samen op uit, want in het dagelijks leven vormen de sprinter van Team AB Vakwerk en de alleskunner van Team A6.nl een stel. 

Hekman en Kamminga werden tot Marathonschaatsers van het Jaar uitgeroepen, omdat ze zowel op kunstijs als natuurijs prijzen pakten. Ze wisten beiden een competitie naar hun hand te zetten én droegen hun steentje bij aan overwinningen van ploeggenoten, zoals de KPN Cup van Bart Hoolwerf en Imke Vormeer.

Gary Hekman won vorige winter onder meer het NK op kunstijs won en schreef ook de Trachitol Trophy op zijn naam. Hij boekte 7 dagzeges op kunstijs, waaronder drie van de vier etappes in de Trachitol Trophy, en één op natuurijs: de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Hekman eindigde bovendien als derde in de algemene ranking over het seizoen en werd vijfde in het klassement om de KPN Cup.

Manon Kamminga won onder meer op natuurijs het klassement om de KPN Grand Prix. Bovendien was ze eerste in de algemene ranking over het seizoen, eindigde ze als derde in het klassement om de  KPN Cup, boekte ze op kunstijs twee dagzeges in cupwedstrijden en won ze het sprintklassement van de Trachitol Trophy. Op natuurijs kwam ze zelfs vier keer als winnares over de streep, onder meer bij het KPN Open NK op de Weissensee.

"Zeker op natuurijs heeft Manon flinke stappen gezet. Dan doe je wel echt mee, dan ben je wel echt een marathonschaatser", zegt Hekman over zijn vriendin. Kamminga: "Gary heeft met zijn hele ploeg een superseizoen gedraaid en wat er bovenuit steekt is dat hij eindelijk die nationale titel won."

De prijzenkast in huize Hekman-Kamminga heeft er nu dus weer twee bronzen beelden bij. Voor beiden was het de eerste keer dat ze tot Marathonschaats(st)er van het Jaar werden gekozen. In het seizoen 2018-2019 gingen de jaarprijzen naar Sjoerd den Hertog en Irene Schouten.