Schaatspeloton.nl - Nieuws - Geen vrijstelling voor marathonschaatsen; tot 19 januari geen wedstrijden, streep door Weissensee, Luleå niet voor eind maart

Geen vrijstelling voor marathonschaatsen; tot 19 januari geen wedstrijden, streep door Weissensee, Luleå niet voor eind maart

geplaatst donderdag 17 december 2020 om 18:23:43 op Schaatspeloton.nl

De marathonpeloton zal komende winter de Weissensee niet aan doen.

De marathonpeloton zal komende winter de Weissensee niet aan doen. (bron: Schaatspeloton.nl)

De KNSB heeft geen toestemming gekregen van het ministerie van VWS voor het opstarten van de marathoncompetitie voor de topdivisies. Hiervoor had het marathonschaatsen toegevoegd moeten worden aan de lijst met topsportcompetities. Hierdoor wordt er een streep gezet door alle wedstrijden tot en met 19 januari waaronder het NK op kunstijs dat voor nieuwjaarsdag op de kalender stond. Voor buitenlands natuurijs zijn wedstrijden pas na half maart mogelijk waarmee de bond definitief een streep door de wedstrijden op de Weissensee zet. Luleå wordt als optie genoemd voor 21 tot en met 28 maart rekening houdend met het dan geldend reisadvies.

"We hadden goede hoop dat onze marathonschaatsers, ook echte topsporters, weer snel aan de slag zouden kunnen. Het is een enorme domper dat dat niet is gelukt." Laat Remy de Wit van de KNSB weten in een schrijven aan betrokkenen in het marathonschaatsen. "Maar in de huidige tijd is dit wat het is. Voor de maatregelen van het kabinet hebben wij alle begrip. Laten we hopen dat we het virus samen snel de kop in kunnen drukken."

3 scenario's voor "kort maar krachtig seizoen"
De schaatsbond houdt op dit moment rekening met 3 scenario's voor na 19 januari:
- De situatie is nog steeds zeer ernstig (niveau 4) waardoor het marathonschaatsen nog steeds niet van start kan gaan. Dan is het afwachten op welke termijn het marathonseizoen opgestart kan worden en welke besluiten daarbij genomen moeten worden.
- De situatie is verbeterd (minimaal niveau 3) en het marathonschaatsen wordt toegevoegd aan de sporten die de topcompetities mogen opstarten. In dit geval zouden de topdivisies van start mogen. Voor de beloftendivisies blijft het dan afwachten wanneer het beoefenen van de wedstrijdsport weer mogelijk is.
- De situatie is dusdanig verbeterd (inschatting niveau 2) dat sporten op een bepaalde datum weer toegestaan wordt waarbij zowel de Topdivisies als de Beloftendivisies van start kunnen gaan.

In het schrijven van de KNSB houden ze een positieve toon aan voor het geval ook pas laat aan het seizoen begonnen kan worden. "We zien nog voldoende mogelijkheden voor een kort maar krachtig seizoen wanneer we pas in februari op kunnen starten. Dan spreken we bij een mogelijke startdatum van bijvoorbeeld 6 februari over een seizen van 7 weken met mogelijk 15 tot 17 wedstrijden." Aldus de bond. "Zoals eerder aangegeven, de vernieuwde voorlopige wedstrijdkalender marathon is hybride zodat er snel geschakeld kan worden tussen verschillende mogelijkheden. We zoeken naar een balans tussen de hoeveelheid wedstrijden en belasting voor deelnemers."