Schaatspeloton.nl - Nieuws - Coronamaatregelen noopt KNSB tot schrappen eerste drie schaatsmarathons

Coronamaatregelen noopt KNSB tot schrappen eerste drie schaatsmarathons

geplaatst donderdag 15 oktober 2020 om 16:10:53 op Schaatspeloton.nl

Zoals te verwachten viel na de dinsdag aangekondigde aangescherpte coronamaatregelen heeft de KNSB vandaag besloten de eerste drie wedstrijden van het marathonschaatsseizoen te schrappen. Alleen wedstrijden waaraan door NOC*NSF erkende topsporters meedoen, gaan de komende weken door. "Ik besef dat deze maatregelen voor een deel van onze schaatscommunity moeilijk te verteren zijn", zegt technisch directeur Remy de Wit. "Hoewel wij allen weten wat zij allemaal doen en laten voor hun sport, geldt voor marathonrijders niet de uitzonderingspositie die voor anderen wel geldt. Dit doet pijn en voelt soms oneerlijk. Maar we moeten ons realiseren dat Nederland in zwaar weer zit."

De eerste drie wedstrijden om de KNSB Cup vinden dus geen doorgang. Die stonden gepland op 24 oktober in Amsterdam, 31 oktober in Enschede en 7 november in Heerenveen. De KNSB onderzoekt of deze wedstrijden later dit seizoen alsnog kunnen worden verreden. Voorlopig zou dit betekenen dat het seizoen voor de marathonschaatsers 14 november in Haarlem begint. Een week later staat Hoorn op dit moment als tweede wedstrijd op het programma voordat de Trachitol Trophy vierdaagse, op de agenda voor 26 t/m 29 november, van start zou gaan. Dit is uiteraard allemaal afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden.

"Ik besef dat deze maatregelen voor een deel van onze schaatscommunity moeilijk te verteren zijn", zegt technisch directeur Remy de Wit. "Hoewel wij allen weten wat zij allemaal doen en laten voor hun sport, geldt voor marathonrijders niet de uitzonderingspositie die voor anderen wel geldt. Dit doet pijn en voelt soms oneerlijk. Maar we moeten ons realiseren dat Nederland in zwaar weer zit. Onze volksgezondheid staat voorop. We zullen het virus onder controle moeten krijgen, zodat we straks onze sport wel weer voluit kunnen beoefenen."

Het aanscherpen van de regels heeft niet alleen gevolgen voor de (schaats)wedstrijden, het raakt ook de trainingen. Zo kunnen diezelfde marathonschaatsers geen gebruik meer maken van de speciale trainingsuren in Thialf. "We zoeken, binnen de gestelde richtlijnen, samen hard naar een passende oplossing", zegt De Wit. "Datzelfde geldt voor andere topsporters binnen het schaatsen die niet die status hebben van NOC*NSF."

Binnen de schaatswereld geldt de topsportuitzondering in principe alleen voor rijders van de topteams langebaan, de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter en de KNSB Talent Teams. De Wit heeft hen vandaag per e-mail gewezen op hun bijzondere status. “Die brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee", schrijft hij. "Hier kunnen en mogen we niet lichtzinnig mee omgaan."

Hij adviseert iedereen dringend mondkapjes te dragen buiten de training om en zich strikt te houden aan de geldende hygi├źnemaatregelen. "Dat helpt de hele samenleving om het virus de kop in te drukken, wat goed is voor de toekomst van de sport in het algemeen en het schaatsen in het bijzonder."