Schaatspeloton.nl - Nieuws - Monsterontsnapping brengt Tjamme Hoeksma de Wereldtitel

Monsterontsnapping brengt Tjamme Hoeksma de Wereldtitel

geplaatst dinsdag 24 januari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Na een solo ontsnapping van 190 kilometer op de Weissensee heeft Tjamme Hoeksma, uit Luxwoude, de Wereldtitel voor Veteranen behaalt. Op de streep had de Fries nog een voorsprong van meer dan drie minuten op een achtervolgend groepje waarin Sjouke Hellinga beslag legde op het zilver, Sjaak Botman behaalde het brons. De zogenaamde 'Snelle Toertocht' werd gewonnen door Cees-Dirk Holwerda.

Voor de derde maal werd op het Karinthische bergmeer de Wereld Kampioenschappen marathonschaatsen voor Veteranen verreden. De uittredende kampioen van verleden jaar was vanwege een operatie aan zijn hart niet aanwezig op de Weissensee. In zijn afwezigheid was de nummer twee van vorig jaar en de Wereldkampioen van twee seizoenen terug, Tjamme Hoeksma, een van de grote favorieten.
Deze rol nam de Fries met dank aan en koos na 10 kilometer al het hazenpad om door zijn collega's voor de finish niet meer te worden teruggezien. Van de maximale voorsprong van meer dan zes minuten bleef na 200 kilometer nog een ruime marge van drie minuten over. In de achtervolgende groep won Sjouke Hellinga de sprint om het zilver voor Sjaak Botman die genoegen moest nemen met het wereldbrons. In dezelfde groep kwam de Kortrijker Jean-Luc Ostyn op de vijfde plek als beste niet-Nederlander uit de bus.

In de jaarlijkse Snelle toertocht was Cees-Dirk Holwerda de sterkste. Hij kwam na 200 kilometer met een voorsprong van bijna drie minuten aan de streep. Tonnij Spekschoor kwam als tweede over de streep. Sven Abe Tjalma had volgens de tijdwaarneming in de sprint om het brons een voorsprong van precies 2 honderdste van een seconde op Marco Kamstra die dus genoegen moest nemen met de vierde plek.

Morgen, woensdag, zullen voor het eerst de landelijke rijders aan de start verschijnen. Om 12 uur starten de Dames voor een criterium over 30 minuten en twee ronden, om 1 uur starten de Heren van de A en B Divisie voor een wedstrijd van 40 minuten en twee ronden.