Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ondanks val toch cupwinst voor Imke Vormeer na door Irene Schouten gewonnen finale

Ondanks val toch cupwinst voor Imke Vormeer na door Irene Schouten gewonnen finale

geplaatst zaterdag 29 februari 2020 om 20:30:34 op Schaatspeloton.nl

Het was een van de weinige gevallen waarin Imke Vormeer (A6.nl groot in auto's) de eindzege in de KPN Marathon Cup nog had kunnen mislopen: een val. En precies dat overkwam de afscheidnemende klassementsleidster in Leeuwarden in de slotfase van de cupfinale. Vormeer scoorde geen punten maar profiteerde ervan dat Irene Schouten (Royal A-ware) voor Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) en een later gediskwalificeerde Marijke Groenewoud (ZiuZ) de wedstrijd won en niet haar directe concurrenten. Hierdoor haalde Vormeer alsnog de eindoverwinning binnen.

Jessica Merkens (Speelman / Haak) en Femke Mossinkoff (BlueDune) opende de koers met een aanval. Toen Manon Kamminga echter op het tweetal reageerde was de aanval echter snel geneutraliseerd. Het dames peloton, met daarin voor het eerst sinds begin januari weer Irene Schouten, werd ver in de koers gecontroleerd door Carien Kleibeuker (Royal A-ware). De Friezin reed zoveel ronden op kop dat het haar uiteindelijk de leidersprijs opleverde. Chantal Hendriks (Mastermind) probeerde met een solo-aanval nog een sprint te ontlopen, maar ook zij werd ingerekend door het peloton. Op dat moment ontstond er volop gedrang voorin het peloton. En in dat gedrang kwam Imke Vormeer ten val. Hiermee kwam haar eindoverwinning nog in gevaar. Zou Kelly Schouten (ZiuZ) als tweede finishen dan zou zij alsnog de eindoverwinning in de cup pakken. Maar zover kwam het niet. Irene Schouten toonde zich het snelst en ook Manon Kamminga was snel, finishte als tweede en hielp zo haar ploeggenote aan de eindoverwinning.

Kelly Schouten pakt tweede plaats dankzij diskwalificatie ploeggenote Marijke Groenewoud
Marijke Groenewoud finishte de wedstrijd als derde maar kreeg na de huldiging de rode kaart en werd uit de uitslag gehaald. Groenewoud werd door de scheidsrechters verantwoordelijk gehouden voor de val van Vormeer en verloor haar derde plaats. Hierdoor schoof Iris van der Stelt op naar de derde plaats. Kelly Schouten finishte als vierde en pakte door de diskwalificatie van ploeggenote Groenewoud net voldoende punten om de tweede plaats in het eindklassement te behouden. Zonder de rode kaart van Groenewoud zou Schouten als vijfde zijn gefinisht, drie punten minder hebben gescoord en zou zij Manon Kamminga aan haar voorbij hebben zien gaan. Nu eindigde Kamminga als derde in het eindklassement achter winnares Imke Vormeer en Kelly Schouten.

Het jongerenklassement was ondanks de rode kaart toch voor Marijke Groenewoud. Beau Wagemaker (A6.nl groot in auto’s) eindigde in dit klassement op riante achterstand van Groenewoud. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud) completeerde op de derde plaats het podium. In het ploegenklassement waren de podiumplaatsen al zeker. A6.nl pakte hier de eindwinst voor Palet en Turner.

Bekijk ook:

Uitslag en eindklassement