Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathonschaatsers pas twee keer eerder actief op schrikkeldag

Marathonschaatsers pas twee keer eerder actief op schrikkeldag

geplaatst zaterdag 29 februari 2020 om 13:10:26 op Schaatspeloton.nl

Erik van den Boogert won in 1992 een van de wedstrijden op schrikkeldag. Vanavond staat hij voor het laatst als ploegleider van het stoppende iM FARMING op het ijs bij de cupfinale in Leeuwarden.

Erik van den Boogert won in 1992 een van de wedstrijden op schrikkeldag. Vanavond staat hij voor het laatst als ploegleider van het stoppende iM FARMING op het ijs bij de cupfinale in Leeuwarden. (bron: Schaatspeloton.nl)

Vanavond staat in Leeuwarden het marathonpeloton aan het vertrek van de KPN Marathon Cup Finale. Het wordt pas de derde keer dat er een landelijke marathonwedstrijd wordt verreden op schrikkeldag. Op woensdag 29 februari 1984 en zaterdag 29 februari 1992 reed het peloton beide keren in Amsterdam op de vierjaarlijkse extra dag. In 1984 wonnen Jan Kooiman en Coby Borst de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Erik van den Boogert en Lenie Dijkstra waren acht jaar later de winnaars toen net als dit jaar de cupfinale op schrikkeldag viel.

De finalewedstrijd van de KPN Marathon Cup begint vandaag om 17:30 uur met de beloftenheren. Om 19:00 uur volgt de topdivisiedameswedstrijd waar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk voor het zesde jaar op rij een verschillende schaatsster het eindklassement gaat winnen. Vanaf 20:15 uur sluiten de topdivisieheren het seizoen af waarna de eindwinnaars gehuldigd zullen gaan worden. Bart Hoolwerf zal daar in de voetsporen treden van Crispijn Ariëns als winnaar van zowel het wit als het oranje.

17.30 uur: Beloftenheren - 100 ronden
19.00 uur: Topdivisiedames - 80 ronden
20.15 uur: Topdivisieheren - 125 ronden