Schaatspeloton.nl - Nieuws - Actieve Manon Kamminga pakt vierde overwinning in KPN Grand Prix

Actieve Manon Kamminga pakt vierde overwinning in KPN Grand Prix

geplaatst zaterdag 22 februari 2020 om 12:16:54 op Schaatspeloton.nl

Manon Kamminga eerder op de Weissensee al goed voor twee overwinningen pakt nu ook in Luleå haar tweede overwinning.

Manon Kamminga eerder op de Weissensee al goed voor twee overwinningen pakt nu ook in Luleå haar tweede overwinning. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Met een vierde overwinning in de KPN Grand Prix heeft Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) een voorschot genomen op de eindoverwinning. Op het Zweedse zee-ijs van Luleå was de Haulerwijkse na 36 kilometer de sterkste van een eerste groep. Lisa van der Geest en Merel Bosma (beiden Turner) moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud) is na een zevende plaats nog de enige schaatsster die Kamminga morgen van de eindwinst kan houden. Bij een overwinning van Van Maaren op de slotdag zal Kamminga morgen echter al voldoende hebben aan een achttiende plaats voor de eindwinst.

De wedstrijd werd geopend door Manon Kamminga zelf die samen met Merel Bosma en een later aansluitende Anna van den Bos (BTZ.nl) in de aanval ging. Nadat Van den Bos moest afhaken staken Bosma’s ploeggenoten Lisa van der Geest en Iris van der Stelt samen met Elsemieke van Maaren aan voorin. Het vijftal bouwde de voorsprong gestaag uit op een eerste achtervolgende groep die het gat op maximaal 40 seconden hield. Van der Stelt moest zo’n 10 kilometer voor de streep als eerste afhaken na een aanval van Kamminga die gecounterd werd door de andere koplopers en viel terug in de tweede groep.

De dames van Turner probeerde met afwisselende aanvallen Kamminga te verschalken. De oranjetruidraagster slaagde erin die aanvallen te counteren maar de onenigheid voorin zorgde er wel voor dat de samenwerking stokte en de achtervolgende groep weer kon aansluiten. Het was deze groep van nu vijftien dames die ging sprinten om de winst. Iris van der Stelt probeerde de sprint nog te ontlopen maar Manon Kamminga sprong achter de Sassenheimse aan, sprintte door en snelde naar haar vierde overwinning in de KPN Grand Prix. Van der Geest finishte als tweede, Merel Bosma was goed voor de derde plaats.