Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rozendaal en Bekkering winnen in Amsterdam

Rozendaal en Bekkering winnen in Amsterdam

geplaatst zaterdag 21 januari 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Op de Jaap Edenbaan hebben Miel Rozendaal (A Divisie, Time Out Sport/zwembadplein.nl), Daniëlle Bekkering (Dames, DSB) en Roger Schneider (B Divisie, De Biester) de elfde wedstrijd in de Essent Cup gewonnen. De wind had in Amsterdam zoals altijd vrijbaan en mede dat zorgde voor aantrekkelijke wedstrijden, waarin de aanvallers werden beloond.

Dames
Verschillende kleine aanvallen kregen van het peloton niet de ruimte. Juist toen de twee ploeggenote Daniëlle Bekkering (DSB) en Jenita Hulzebosch-Smit (DSB) ontsnapte leek het peloton het goed te vinden. Ilse Verkade (Oomssport) was de enige die het in de achtervolging probeerde, maar haar sprong kwam te laat en miste de benodigde kracht. Bekkering en Hulzebosch-Smit slaagde erin het peloton te dubbelen en mochten, nadat ploeggenote Elma de Vries (DSB) in de pelotonspurt de derde plek had veiliggesteld, gaan strijden om de overwinning. Daniëlle Bekkering is duidelijk de betere sprintster van de twee, en was niet bereid de aan een afscheidstournee bezig zijnde Jenita Hulzebosch-Smit de overwinning cadeau te doen. De klassementsleidster Bekkering mocht op het hoogste treetje van het geheel door DSB bezette podium plaats nemen.
Mariska Huisman (Frisia Financieringen) nam dankzij de vierde plek de Witte Trui voor het jongerenklassement over van Lucy Witteman (Nefit HR Ketels).

A Divisie
Op tweederde van de 100 ronde tellende wedstrijd in de Heren A Divisie ontsnapte een groep van vijf rijders. Ard Alderts (POMAZ/zwembadplein.nl), Lars Hoogenboom (Adformatie), Miel Rozendaal, Jeroen de Vries (beide Time Out Sport/zwembadplein.nl) en de voor het eerst in het Rood-Wit-Blauw rijdende Arjan Smit (Nefit) leken er niet in te slagen om een ronde voorsprong te pakken waarop Alderts en Smit zich lieten terugzakken in het peloton. Met nog 25 ronde te gaan versnelde het overgebleven drietal op een halve ronde gevolgd door Kurt Wubben (Jorritsma Bouw) en daar weer achter Henk Angenent (TNT Nederland BV). Zij achtervolgde te vergeefs, en het aanvalstrio slaagde erin de staart van het peloton te bereiken.
In de pelotonspurt was het Ingmar Berga (DSB) die het snelste was en zo beslag legde op de nog overgebleven vierde plaats. Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en Jan Maarten Heideman (Proteq) moesten genoegen nemen met respectievelijk de vijfde en zesde plek.
In de finale vijf ronde probeerde de Time Out Sport-mannen om de beurt Lars Hoogenboom te verschalken en hem zo van de derde overwinning in anderhalve week af te houden. Uiteindelijk was het Miel Rozendaal die op het laatste rechte stuk het snelst was en zo Lars Hoogenboom naar de tweede plaats verwees. Jeroen de Vries eindigde op enkele tientallen meters als derde.

B Divisie
Vanuit de start probeerde Jaap Smit (Groenehartsport.nl) met een solo ontsnapping het peloton te verschalken. Even leek dit kunstje te lukken, maar uiteindelijk werd hij toch terug gepakt. Halverwege koers zat de Leidenaar er opnieuw bij toen een twaalfmans kopgroep er wel in slaagde het pak op een ronde te zetten. De rust was nog nauwelijks terug gekomen toen opnieuw een viertal rijders, waaronder Roger Schneider (De Biester) en André Klompmaker (Stouwdam) die deel uit maakte van het twaalftal met een ronde voorsprong, het hazenpad koos. Zij slaagde in hun opzet en zo Schneider en Klompmaker met twee ronde voorsprong op het bord.
Nederlands Kampioen Herjan van den Heuvel (vd Hoogen Tegels & San.) won de strijd in het peloton om de vijftiende plaats. Klassementsleider Alain Gloor (ECN Azzuri Raps) won vijf ronde later de sprint van de tweede groep en legde zo beslag op de derde plek. Zijn naaste concurrent Emiel Blauw (Steenbergen Fietsen) moest genoegen nemen met een plekje net naast het podium (4e).
De Zwitser Roger Schneider was vervolgens in de drie finale ronden veel te sterk voor de niet sprinter André Klompmaker en kon zo zijn eerste marathonschaatsoverwinning behalen.

Morgen, zondag 22 januari, verplaatst het peloton naar Alkmaar. Daar wordt vanaf 16.00 uur de laatste kunstijswedstrijd verreden voor het peloton afreist naar de Weissensee.